Svijet

ISPLIVALI DOKAZI! RUSI KORISTE STARO I ZABRANJENO ORUŽJE NAD CIVILIMA! Veoma je neprecizno, Ukrajina ga je izbacila

Autor Anđela Pešić Izvor mondo.rs

Tokom istrage su pronađeni dokazi koji idu u prilog tvrdnji da je Rusija učinila ratne zločine i koristila zabranjeno oružje.

Izvor: YouTube/Screenshot/ Al Jazeera English

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenel optužila je danas Rusiju za ratne zločine u Ukrajini. Ističe se da su tokom istrage pronađeni dokazi da su u sedam napada na delove Harkova ruske snage koristile kasetne bombe tipa N210 i 9N235 i kasetne mine. To su dve kategorije oružja zabranjene međunarodnim ugovorima. 

U izveštaju pod nazivom "Bilo ko može da umre u bilo kojem trenutku" navodi se da su ruske snage ubile i nanele ogromnu štetu stalnim bombardovanjem stambenih područja Harkova od početka invazije na Ukrajinu 24. februara.

"Ljudi su ubijani u svojim domovima i na ulicama, na igralištima i na grobljima, dok su čekali u redu za humanitarnu pomoć ili kupovali hranu i lekove", rekla je istraživačica zadužena za krize i sukobe u AI Donatela Rovera.

Ona je dodala da je "šokantna ponovna upotreba široko zabranjene kasetne municije" i to pokazuje "potpuno zanemarivanje života civila". Iako Rusija nije potpisnica ni Konvencije o kasetnoj municiji, ni Konvencije o protivpešadijskim minama, medjunarodno humanitarno pravo zabranjuje napade i upotrebu oružja koje po svojoj prirodi udara neselektivno i predstavlja ratni zločin, navela je AI u izveštaju.

Rusija koristi staro oružje

Rusija se oslanja na rakete iz doba Hladnog rata sa "ozbiljnim" rizicima za civile jer su Putinove snage ostale bez modernog oružja, tvrdi Ministarstvo odbrane Velike Britanije. Vladino dnevno ažuriranje obaveštajnih podataka u subotu takođe je ponudilo nove detalje "intenzivnih uličnih borbi“ u istočnoj Ukrajini, pošto su ruski vojnici potisnuti nazad.

Zastarele rakete Kh-22 iz 1960-ih su izuzetno opasne jer su "veoma neprecizne i stoga mogu izazvati ozbiljnu kolateralnu štetu i posledice“, napisalo je ministarstvo. Nije iznelo detalje o tome gde su tačno takve rakete raspoređene, one imaju domet od oko 1.000 km.

"Oni su prvenstveno dizajnirani da unište nosače aviona koristeći nuklearnu bojevu glavu.Kada se koriste u ulozi kopnenog napada sa konvencionalnom bojevom glavom, one su veoma neprecizne i stoga mogu izazvati značajnu kolateralnu štetu i civilne žrtve", navodi ministarstvo.

Ukrajina je izbacila iz upotrebe 423 rakete iz doba hladnog rata pre 2006. nakon potpisivanja sporazuma o razoružanju.

"Rusija verovatno pribegava tako neefikasnim sistemima naoružanja jer joj nedostaju preciznije moderne rakete, dok ukrajinska protivvazdušna odbrana i dalje odvraća njenu taktičku letelicu od izvođenja napada na većem delu zemlje", navodi se u izveštaju.

Tagovi