Svijet

NAPETOST RASTE! 9 ZEMALJA POJAČAVA TENZIJE OKO NUKLEARNOG NAORUŽANJA! Svi se utrkuju ko ima više, Kina u ekspanziji

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Istraživači Stokholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira su zaključili da su se pojačale tenzije između devet zemalja zbog nuklearnog naoružanja.

Izvor: Youtube/Printscreen/Russian Military Capability

Ruska invazija na Ukrajinu i podrška Zapada Ukrajini povećali su tenzije među devet zemalja naoružanih nuklearnim oružjem, pokazuju zaključci istraživanja Stokholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira (SIPRI).

Broj komada nuklearnog oružja je neznatno opao između januara 2021. i januara 2022. godine, ali švedski trust mozgova kaže da bi, ako se nešto ne preduzme odmah, taj broj mogao početi da raste prvi put posle decenija. 

Vilfred Van, direktor SIPRI-jevog programa oružja za masovno uništenje, rekao je za godišnji izvještaj istraživačkog centra: "Sve države s nuklearnim naoružanjem ili povećavaju ili unaprjeđuju svoje arsenale, a većina njih zaoštrava nuklearnu retoriku i sve više naglašava ulogu koju nuklearna oružja igraju u njihovim vojnim strategijama."

"To je veoma zabrinjavajući trend“, dodao je on.

Rusija ima najveći nuklearni arsenal na svijetu sa ukupno 5.977 nuklearnih bojevih glava, 550 više od Sjedinjenih Država. Ove dvije zemlje poseduju više od 90% svjetskog nuklearnog arsenala.

 Ali Kina je takođe usred velike ekspanzije, sa oko 300 novih nuklearnih raketnih silosa.

SIPRI je saopštio da je broj nuklearnih bojevih glava pao sa 13.080 na 12.705 globalno od januara 2022. do januara 2021. Oko 3.732 nuklearne bojeve glave su spremne za upotrebu na projektilima i avionima, a oko 2.000 - od kojih skoro sve pripadaju Rusiji ili Sjedinjenim Državama - je u stanju pripravnosti.