Svijet

"IMAĆE ISTU SUDBINU KAO AZOVSTALJ" Na pomolu ekološka katastrofa u Ukrajini, najveća hemijska fabrika AZOT na meti Rusa

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Velika hemijska fabrika u Sjevernodonjecku je ugrožena zbog ratnih sukoba i strahuje se od ekološke katastrofe.

Izvor: Twitter/screenshot/Osinttechnical

Dok Rusija steže obruč oko Sjeverodonjecka, strahuje od još jednog brutalnog sukoba dok se Ukrajinci sklanjaju u skloništa u fabrici AZOT. Azot je hemijska fabrika u ključnom gradu ove regije, u kojoj se nalazi više stotina stotine civila, uključujući djecu koji su tu pronašli utočište od ruskog bombardovanja. 

"Ova fabrika, može da prođe kroz istu sudbinu kao i čeličana Azovstalj", upozorila je ukrajinska poslanica iz stranke Golos, Kira Rudik. Posle 100 dana rata, u petak, Moskva je bila na ivici da zauzme Sjeverodonjeck, najveći grad u regionu Luganska koji trenutno nije pod njenom kontrolom, nakon što ga je nedeljama gađala artiljerijskim granatama. Izvještavajući o ovome britansko ministarstvo odbrane saopštilo je da Rusija "nije uspjela da postigne svoje početne ciljeve" da zauzme Kijev, ali sada vidi "taktički uspjeh" u istočnoj Ukrajini.

"Rusija sada kontroliše 90 odsto Luganska što je jedna polovina Donbasa i uprkos otporu Ukrajine, vjerovatno će potpunu kontrolu imati nakon dvije nedelje", dodaje ministarstvo, prenosi "The Telegraph"

Velike napore ruska vojska je usmjerila upravo na grad Sjeverodonjeck, gdje su žestoke borbe dovele do toga da se čak 800 civila, ali i vojnika, sakrije u skloništa za u fabrici AZOT, koja inače proizvodi đubrivo na bazi azota.

"Postoje strahovi da bi Sjeverodonjeck mogao imati svoj Azovstalj. Oko 800 ljudi se krije u skloništima za bombe iz sovjetskog doba ispod hemijske fabrike Azot u gradu", rekla je Kira Rudik na Tviteru. Međutim, hemijska fabrika AZOT je manja od Azovstalja i nema lanac tunela. Takođe sadrži veoma eksplozivne hemikalije koje mogu biti otrovne ako ih pogode granate.

Guverner Luganska, Sergij Haidai, rekao je u četvrtak da se u farici nalaze mještani koji su odbili da napuste grad.

"Tamo ima mještana od kojih je zatraženo da napuste grad, ali su odbili. Takođe ima i djece, mada ne mnogo. Kadirovljeve snage su već prijavile da su zauzele grad. Ovo je glupost jer se u gradu vode borbe. Teške borbe" rekao je on.

Azot je jedan od najvećih proizvođača azotnih đubriva u Ukrajini. Hemijska fabrika, poznatija kao "Cherkaski Azot", dio je većeg hemijskog holdinga "Ostchem Holding"u vlasništvu ukrajinskog oligarha Dmitra Firtaša. Objedinjuje još nekoliko hemijskih fabrika u Ukrajini i nekim bivšim sovjetskim republikama specijalizovanim za proizvodnju đubriva.

Tagovi