Svijet

NATO PRIZNAO DA JE TURSKA U PRAVU: Oglasio se najviši zvaničnik alijanse o pristupanju Švedske i Finske

Autor Kristina Radović Izvor mondo.rs

Najviši zvaničnik NATO alijanse oglasio se o pristupanju Švedske i Finske ovom vojnom bloku.

Izvor: YouTube/screenshot/Recep Tayyip Erdoğan/The Sun

Generlani sekretar NATO alijanse, Jans Stoltenberg, je na konferenciji za novinare sa finskim predsjednikom Saulijem Niinisteom rekao da nijedna druga članica NATO-a nije doživjela toliko terorističkih napada kao Turska i da njenu zabrinutost, kao važne članice alijanse, treba shvatiti ozbiljno.

"Briga Turske za sopstvenu bezbjednost je legitimna", rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg u Helsinkiju, komentarišući protivljenje zvanične Ankare članstvu Finske i Švedske u alijansi.

"Kada jedan naš saveznik izrazi zabrinutost zbog terorizma mi to shvatamo ozbiljno", naglasio je Niiniste. Dvojica lidera rekli su da rade sa Turskom na rješavanju svih nesuglasica koje su nastale kada je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan optužio Stokholm i Helsinki da prihvataju "teroriste" iz Radničke partije Kurdistana (PKK).

Finski predsjednik je rekao da njegova zemlja "ne tretira" članice PKK drugačije od sadašnjih članica NATO-a i da je zbog toga teško razumjeti šta Turska očekuje od Helsinkija, ali da će nastaviti da govori o tome. Niinisto je ulazak dvije zemlje u NATO nazvao istorijskim događajem za Finsku, ali i za nordijske zemlje. Finska i Švedska su podnile zahtjev za članstvo u NATO, zabrinute za svoju bezbjednost nakon ruske agresije na Ukrajinu.

Stoltenberg će u ponedjeljak doputovati u Švedsku na razgovore sa premijerkom Magdalenom Anderson, deset dana prije samita NATO-a u Madridu 29. juna, na koji su pozvane dve zemlje kandidati.