Svijet

PRST U OKO RUSIJI - NJEMCI IZABRALI OVAJ DATUM ZA NAORUŽAVANJE UKRAJINE: Nacisti tada pokrenuli BARBAROSU, nastao pokolj

Autor Kristina Radović Izvor mondo.rs

Ukrajina će na simboličan datum dobiti teško njemačko oružje.

Izvor: Youtube/screenshot/The Buzz

"Ukrajina će dobiti prvu seriju teškog naoružanja iz Njemačke oko 22. juna. Očekuje se da će isporuka uključivati sedam haubica PzH 2000 koje je obećala njemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht početkom maja", rekao je ukrajinski ambasador u Berlinu Andrej Melnik u petak za ukrajinski list Novoje vrijeme, prenos RT.

Datum koji je ambasador nazvao bio je dan kada je nacistička Njemačka izvršila invaziju na Sovjetski Savez 1941. godine. SSSR je u to vrijeme uključivao i Ukrajinu i Rusiju, a Ukrajina je bila među prvim sovjetskim teritorijama koje su napali nacisti.

Sam Melnik nije komentarisao izbor datuma. Umjesto toga, rekao je da će Ukrajina dobiti 15 Gepard samohodnih PVO sistema do kraja jula i još jednu isporuku 15 Gepard sistema mjesec dana kasnije. Ministarstvo odbrane Njemačke ranije je potvrdilo svoje planove za slanje 15 Gepard sistema u Ukrajinu u julu. Od kada je počeo rat u Ukrajini sve isporuke oružja koje je Berlin slao Kijevu do su sada uključivale samo malokalibarsko oružje, prenosne protivoklopne i protivvazdušne rakete, kao i municiju i gorivo.

Politiku njemačke vlade u ovom pogledu žestoko su kritikovali Kijev, neke zemlje EU, pa čak i koalicioni partneri kancelara Olafa Šolca. Sam Melnik je kritikovao njemačku vladu i čak je Šolca nazvao "uvrijeđenim jetrenjem" zbog njegovog odbijanja da posjeti Kijev nakon što su ukrajinske vlasti sredinom aprila proglasile njemačkog predsjednika Franka-Valtera Štajnmajera nepoželjnim.

Ukrajinski ambasador je u petak još jednom optužio njemačku vladu da odlaže isporuke teškog naoružanja i naveo da Kijev već ima sporazume sa nemačkim proizvođačima oružja koji nedjeljama čekaju na odobrenje vlade.

Tagovi