Svijet

OGLASILA SE ŽENA BRITANCA OSUĐENOG NA SMRT U RUSIJI: Napala Putina - "Ovo je cirkus, koristi mog muža!"

Autor Kristina Radović Izvor mondo.rs

Oglasila se supruga Britanca kog su Rusi osudili na smrt.

Izvor: Profimedia/SPUTNIK

Larisa Piner, supruga britanskog vojnika Šona Pinera koji je osuđen na smrt nakon što su ga ruske snage zarobile dok se borio za Ukrajinu, osudila je "apsurdnost i cinizam ovog trulog i lažnog događaja zvanog suđenje". Ona je istakla da je rođena u Ukrajini, i rekla je da je njen muž "ratnik". Ona je upozorila da će "cirkus" oko izricanja presude njenom mužu iskoristiti ruska propagandna mašinerija radi.

"Svi razumijemo da ruska propaganda i Putin u potpunosti koriste ovaj slučaj i ovaj cirkus će trajati još dugo. Molim se svakodnevno za mog ratnika", napisala je ona na Fejsbuku i dodala da ukrajinski i britanski zvaničnici "čine sve što mogu da utiču na ovo bezakonje i riješe ovu situaciju".

"Međunarodni komitet Crvenog krsta je svjestan da će još aktivnije tražiti pristup zarobljenicima", rekla je ona i dodala da se nada da će oni koji su zarobljeni izdržati sve šta im rade u Rusiji, prenosi "Daily Mail".

Podsjetimo, Šon Piner (48) osuđen je zajedno sa Ejdenom Aslinom (28) još jednim britanskim borcem koji služi u ukrajinskoj vojsci, a kojeg su ruske snage pritvorile u Mariupolju. Piner i Aslin su ranije bili primorani da mole za svoje živote tokom telefonskih poziva članovima porodice i britanskim novinarima od strane separatista koje podržava Rusija i koji ih drže u zarobljeništvu.

Oni su u Rusiji osuđeni na smrt streljanjem kao plaćenici koji su vodili terorističke aktivnosti zbog borbe sa ukrajinskim trupama.