Svijet

ZAVJERILA SE PROTIV MORALESA? Bivša predsjednica Bolivije osuđena na 10 GODINA ZATVORA zbog organizovanja puča

Autor Jovana Raičević Izvor Kurir

Sud u Boliviji proglasio je bivšu predsjednicu Žanin Anjes krivom za organizovanje puča, kojim je došla na vlast tokom političke krize 2019. godine, i osudio je na deset godina zatvora, prenosi Kurir.

Izvor: Kurir/EPA-EFE/JAVIER MAMAN

Sud je presudio da je Anjes (54), koja je bila na čelu Bolivije od 2019. do 2020. godine nakon Eva Moralesa, kriva za donošenje odluka protivnih ustavom i za zanemarivanje dužnosti.

Tužilaštvo je reklo da je Anjes, nekadašnja desničarska senatorka, prekršila norme kojima se garantuje ustavni i demokratski poredak nakon predsedničkih izbora u Boliviji 2019. godine.

Morales je podnio ostavku i pobjegao iz Bolivije nakon što je načelnik generalštaba zatražio od njega da podnese ostavku nakon protesta zbog optužbi da su izbori bili namješteni.

Anjes je u više navrata tvrdila da je žrtva političke osvete Moralesove Mas socijalističke partije. Uhapšena je u martu 2021. a kaznu će služiti u ženskom zatvoru u La Pazu.

Mas je odnio ubjedljivu pobedu na predsedničkim i kongresnim izborima 2020. godine, otvarajući put Moralesu da se iz Argentine vrati u Boliviju i preuzme vođstvo stranke.

Kao najviši senator, Anjez je postala privremena predsjednica nakon što je Morales pobjegao. Ali članovi Mas stranke optužili su je da je, u dosluhu sa policijskim i vojnim ličnostima, organizovala njegovo svrgavanje.

Nakon presude, Anjezova je najavila žalbu i pozvala međunarodne organizacije da traže pravdu, zaključuje Kurir.

Tagovi