Svijet

UDAR NA RUSIJU ZBOG UKRAJINSKIH PLAĆENIKA - BRITANCI BIJESNI NA PUTINA: Zaharova im oštro poručila: "Ovo je histerija"

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Brojni zvaničnici osudili su smrtne kazne koje je sud u Donjecku izrekao stranim državljanima, dvojici Britanaca i jednom Marokancu.

Izvor: Profimedia/WillWest News/Profimedia

Rusija je zamjerila Britaniju zbog njene reakcije na smrtne kazne koje je Donjecka Narodna Republika (DNR) izrekla dvojici britanskih državljana, koji su zarobljeni dok su se borili za Ukrajinu. U saopštenju ruskog ministarstva spoljnih poslova Moskva je odbacila tvrdnju da su njih dvojica bili borci, koje treba tretirati kao ratne zarobljenike, navodeći da su Ejden Aslin i Šon Piner bili plaćenici.

Dvojici boraca suđeno je zajedno sa Sadunom Ibrahimom koji je Marokanac. Vrhovni sud DNR proglasio je svu trojicu krivim za niz zločina u vezi sa njihovim aktivnostima tokom borbe na strani ukrajinskih trupa. Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Trus opisala je ovu kaznu kao "lažnu presudu bez legitimiteta".

U saopštenju koje je objavilo rusko ministarstvo spoljnih poslova navodi se da je reakcija na kaznu britanskih zvaničnika na "granici histerije". 

"Oni su plaćenici, a ne ratni zarobljenici. Plaćenici koje Zapad šalje da pomognu nacionalističkom režimu u Kijevu nisu borci i nemaju pravo na status ratnih zarobljenika prema međunarodnom humanitarnom pravu“, rekla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova u saopštenju.

Ženevske konvencije izričito uskraćuju plaćenicima status zakonitih boraca, koji se dodjeljuje redovnim trupama u oružanom sukobu.

Rusija tvrdi da London nije iskoristio odgovarajuće diplomatske kanale da komunicira sa Moskvom o sudbini Aslina i Pinera. Niti su razgovarali sa vladom DNR o tom pitanju, primijetila je Zaharova. Sada britanska vlada "pokušava da riješi probleme glasnim izjavama“, dodala je ona.

Zvaničnici DNR-a rekli su da bi trojica stranih boraca mogli da ulože žalbu na presudu prije nego što ona stupi na snagu sledećeg mjeseca, što su njihovi pravni zastupnici rekli da namjeravaju da učine. Oni takođe mogu da traže pomilovanje.

Vladimir Putin
Izvor: YouTube/FronlinePBS/Printscreeen

Brojni zapadni političari osudili su smrtne kazne koje je sud u Donjecku u četvrtak izrekao trojici stranaca, dvojici Britanaca i jednom Marokancu, nakon što su proglašeni krivima za radnje plaćenika i pokušaj preuzimanja vlasti silom u Donjeckoj Narodnoj Republici.

Borci, britanski državljani Ejden Aslin i Šon Piner, i marokanski državljanin Sadun Ibrahim, zarobile su ruske snage i snage DNR u Mariupolju ili blizu njega u aprilu. Muškarci su ranije priznali krivicu za "prolazak na obuku u svrhu izvođenja terorističkih aktivnosti“ i pokušaja rušenja vlade u Donjecku.

Prema krivičnom zakonu DNR, za nasilno oduzimanje vlasti zaprijećena je kazna od 12 do 20 godina zatvora ili smrtna kazna za vrijeme rata. I Rusija i DNR insistirale su da su trojica muškaraca djelovali kao plaćenici i da se tradicionalna zaštita redovnih boraca prema međunarodnom pravu ne primjenjuje na njih.

Američki državni sekretar Entoni Blinken osudio je presudu kao "lažnu“ presudu, u četvrtak na Tviteru je objavio da je Bijela kuća "ozbiljno zabrinuta“ zbog suđenja trojici muškaraca, za koje je insistirao da su se ponašali kao „zakoniti borci koji služe u Oružane snage Ukrajine.” Blinken je pozvao "Rusiju i njene zastupnike" da poštuju međunarodno humanitarno pravo i prava ratnih zarobljenika.

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva je u međuvremenu izjavila da je "duboko zabrinuta" zbog smrtnih kazni izrečenih dvojici britanskih državljana i da nastavlja da radi sa Ukrajinom kako bi obezbijedila oslobađanje obojice.

Portparol premijera Borisa Džonsona izdao je saopštenje u kojem insistira da ratni zarobljenici "ne bi trebalo da budu iskorišćavani u političke svrhe“ i ukazao na zakone rata koji su navedeni u Ženevskoj konvenciji, koja daje "borbeni imunitet“ ratnim zarobljenicima i daje im imunitet od krivičnog gonjenja za učešće u neprijateljstvima.