Svijet

FINSKI PREDSJEDNIK PANIČNO OTKAZAO SVE ČIM JE SAZNAO! Ruski brodovi se približavaju granici, otkrivena ključna meta

Autor Kristina Radović Izvor mondo.rs

Finski predsjednik i njegova žena su, navodno momentalno napustili zvaničnu večeru sa švedskim zvaničnicima kada su saznali da ruski brodovi prilaze granici.

Izvor: Profimedia

Finski predsjednik Sauli Niniste iznenada je otkazao večeru sa švedskim kraljem samo nekoliko sati nakon što se Vladimir Putin obratio preduzetnicima.

"Tokom rata sa Švedskom Petar I. Aleksejevič Romanov nije osvojio ništa, vratio je ono što nam je uvijek pripadalo, uprkos tome što je cijela Evropa tvrdila da pripada Švedskoj. Izgleda da je sada na nama red da povratimo svoju zemlju", rekao je Putin i nasmijao se. 

Samo nekoliko sati nakon Putinove izjave, Niniste i njegova supruga napustili su ceremoniju na Olandskim ostrvima povodom obilježavanja 100. godišnjice demilitarizovane autonomije ostrva. Par je trebalo da večera sa Karlom KSVI Gustavom i švedskom kraljicom Silvijom. Švedski mediji javili su da su Šarl KSVI Gustav i kraljica Silvija napustili ceremoniju tokom koncerta koji je ona započela.

Rusija počela vojne vežbe blizu granice sa Finskom

Lokalni mediji javili su da su ruske fregate počele vojne vježbe u Baltičkom moru nedaleko od Kalinjingrada. Olandska ostrva su dio Finske i koja se nalazi na ulazu u Botnički zaliv. Arhipelag je demilitarizovan poslije Krimskog rata.

Ako bi Rusija napala svoje skandinavske susjede, arhipelag bi, zajedno sa švedskim ostrvom Gotland, bio ključna strateška tačka.

Dejli mejl spekuliše da su finski predsjednik i njegova supruga napustili ceremoniju na Olandskim ostrvima jer su obaviješteni da su ruski ratni brodovi u njihovoj blizini. Primijećeno je da ruska lebdjelica i nekoliko korveta napuštaju Kalinjingrad, rusku enklavu između Poljske i Litvanije.

Baltik je u posljednjih nekoliko nedjelja postao pravi vojni poligon. Dva finska borbena aviona F/A-18 Hornet učestvovala su u četvrtak u vježbi sa parom britanskih Eurofajtea.  Finska i Švedska su zvanično podnijele svoje zahtjeve za pristupanje Sjevernoatlantskom savezu 18. maja ove godine, jer je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu 24. februara.

Prošlog mjeseca, britanski premijer Boris Džonson potpisao je novi vojni pakt sa Švedskom i Finskom u kojem se navodi da će Britanija braniti te zemlje u slučaju napada Rusije. Džonson je potvrdio da će britanske trupe pomoći svojim finskim kolegama da se odbrani od mogućeg ruskog napada.

Tagovi