Svijet

SVIJET NA IVICI NOVOG OPASNOG SUKOBA, ERDOGAN POBIJESNIO! Upozorio susjede: "Saberite se, ne šalim se" - BIĆE POSLJEDICA

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Turska zaprijetila Grčkoj zbog militarizacije egejskih ostrva, što je zabranjeno prema Sporazumu iz Lozane iz 1923. godine i Sporazumu iz Pariza 1947. godine.

Izvor: Twitter/screenshot/trthabercanl

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je Grčku da prestane da naoružava egejska ostrva i da slijedi međunarodne ugovore, u izjavi u četvrtak koja bi mogla dovesti do opasne eskalacije između dve susjedne zemlje, citirao je Blumberg Erdogana u srijedu uveče tokom zajedničke konferencije za novinare sa predsjednikom Venecuele Nikolasom Madurom.

Grčka bi trebalo da "izbjegava sanjarenja, izjave i djelovanja zbog kojih bi mogla da zažali", rekao je Erdogan tokom vojnih vježbi na zapadnoj obali Turske u kojima su sudjelovali i vojni saveznici.

"Saberite se. Ne šalim se", rekao je Erdogan u izjavi upućenoj Atini. Tvrdi da Grčka dopušta vojne vježbe, uključujući i NATO i treće države, na ostrvima koja nemaju vojni status.

Takvi potezi bi "mogli imati katastrofalne posljedice", upozorio je Erdogan, dodavši da se Turska neće suzdržati od preduzimanja mjera prema međunarodnim ugovorima, iako nije dalje objasnio svoj stav.

Militarizacija grčkih ostrva na istoku Egejskog mora zabranjena je prema Sporazumu iz Lozane iz 1923. godine i Sporazumu iz Pariza 1947. godine. Atina tvrdi da su vojnici raspoređeni za odbranu od brodova koji prilaze sa zapadne turske obale.

Erdoganove izjave dolaze u vrijeme pojačanih tenzija između dve NATO članice koje se kroz istoriju ne slažu po pitanju niza problema, uključujući i naftne rezerve i pomorska prava u istočnom Sredozemlju te po pitanju prava na ostrvo Kipar, koje je podijeljeno između Turske i Grčke od 1974. godine.