Svijet

FBI VRBUJE RUSKE DIPLOMATE?! "SRAM VAS BILO, GOSPODO!" Ruski zvaničnici otkrili sadržaj tajnih poruka od Amerikanaca

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Nekoliko ruskih diplomata se požalilo da ih strane obaveštajne službe nagovaraju na izdaju.

Izvor: YouTube/printscreen/Bild

Predsednik Međunarodnog komiteta Saveta Federacije Rusije Grigorij Karasin kritikovao je danas pokušaje zapadnih tajnih službi da otvoreno regrutuju ruske diplomate u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskoj uniji.

"Ispred naše ambasade u Vašingtonu dele kartice sa kontaktima FBI u nadi da će neko od naših službenika pristati na saradnju i izdati svoju zemlju. Napominjem da se takva aktivnost primećuje oko svih naših ambasada u Evropskoj uniji. Zapadne tajne službe učinile su da lepo ponašanje ostane prošlost i ne odustaju od otvorenog regrutovanja",  napisao je Karasin na Telegramu, prenosi agencija TASS.

Kako je rekao Karasin, tako nespretan rad, nezapamćen je čak i u najgorim godinama hladnog rata.

"Sram vas bilo, gospodo", dodao je on.

Ruskog ambasaora pozivaju da izda svoju zemlju

Ranije je ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov izjavio da je dobio pismo u kojem ga pozivaju da se suprotstavi ruskom rukovodstvu. U poruci se predlaže da "odustane Rusije i da osudi postupke ruskog predsednika“, rekao je Antonov za ruski Kanal 1 u utorak.

"Ako to želim, rečeno mi je da kontaktiram kancelariju zamenice državnog sekretara Vendi Šerman“, dodao je on.

Ruska ambasada je pisala američkom Stejt departmentu zahtevajući da zna "šta je sve to značilo“, rekao je diplomata. Antonov je takođe tvrdio da su ljudi ispred zgrade ruske ambasade delili kartice koje navodno sadrže kontakte FBI-ja i pozivali osoblje da razgovara sa američkim specijalnim službama.

On je takođe primetio da su američki mediji objavili članke u kojima su pozivali rusko osoblje i diplomate da izdaju svoju zemlju, dodao je on.

"Odbijam da učestvujem u takvoj politici tretmanu ruskih diplomata“, rekao je ambasador.

Odnosi između Moskve i Vašingtona su se naglo pogoršali od pokretanja ruske vojne ofanzive na Ukrajinu krajem februara.