Svijet

MERKELOVA SE ULIZIVALA PUTINU! UKRAJINSKI DIPLOMATA BEZ "DLAKE NA JEZIKU" - To što ona govori je za žaljenje

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Ukrajinski ambasador u Nemačkoj smatra da su izjave Angele Merkel o Vladimiru Putinu zabrinjavajuće.

Izvor: Youtube/The Straits Times/printscreen

Ukrajinski ambasador u Nemačkoj Andrij Melnik oštro je kritikovao bivšu nemačku kancelarku Angelu Merkel jer je opravdala svoju politiku prema Rusiji tokom 16 godina na vlasti. Nažalost, u njenom prvom intervjuu od promene vlasti u Nemačkoj  pre šest meseci "u njenoj izjavi nema ni trunke samokritike", rekao je Melnik za agenciju DPA u sredu.

"Zabrinjavaju komentari bivše kancelarke o nepogrešivosti njenog odnosa prema Rusiji i popustljivom tretmanu diktatora", istakao je ambasador.

Merkelova je branila svoj stav o Rusiji u intervjuu novinaru Aleksandru Osangu u Berlinskom ansambl teatru u utorak uveče.

"Diplomatija nije pogrešna samo zato što nije funkcionisala. Tako da ne vidim zašto bih rekao da je pogrešila i neću da se izvinjavam zbog toga", rekla je Merkel.

Melnik je upitao kako je Rusija mogla da započne "najkrvaviji rat u Evropi od 1945. godine” ako je nemačka politika prema Moskvi poslednjih decenija bila tako "velika”. Putin je bio polaskan, a Berlin je uvek bio domaćin šefu Kremlja, rekao je on.

Poslednje izjave Angele Merkel su za žaljenje, rekao je ambasador.

"Jer bez iskrenog, sveobuhvatnog preispitivanja nemačke politike prema Rusiji, nije moguće izvući prave zaključke o budućem odnosu sa Moskvom i zaustavljanju agresije", istakao je on.

Melnik je rekao da su Ukrajinci uvereni da je stav Nemačke o članstvu Ukrajine u NATO-u i izgledima za pridruživanje EU, dugotrajno odbijanje da snabdeva zemlju oružjem nakon ruske aneksije Krima 2014. i "neoprezno guranje” gasovoda Severni tok 2 dok ne počne rat je "ohrabrio Putina da izvrši invaziju na Ukrajinu“.