Svijet

PUTINOV RAT DRASTIČNO PODIŽE CENE ENERGENATA I HRANE! Amerika žestoko trpi - inflacija na "neprihvatljivom nivou"

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

U svakoj razvijenoj zemlji sveta beleži se inflacija.

Izvor: Profimedia

Američka ministarka finansija Dženet Jelen izjavila je danas da je inflacija u SAD na "neprihvatljivom nivou", ali je istakla da to nije samo problem SAD, već i celog razvijenog sveta.

"Putinov rat u Ukrajini utiče na cene energenata i hrane širom sveta. Nismo jedina zemlja koja beleži inflaciju. Vidimo je praktično u svakoj razvijenoj zemlji sveta", rekla je Jelen.

Govoreći tokom saslušanja u Komitetu za finansije američkog Senata, Jelen je takođe spomenula odluku administracije predsednika Bajdena da pusti rekordne količine nafte iz strateških rezervi nafte.

"Cene energije i benzina, koje su veoma visoke, bile bi još veće bez te odluke", rekla je Jelen i dodala da Amerika nije imuna na globalne energetske šokove.

"Mi smo deo globalnog tržišta nafte na koje snažno utiče geopolitika. S obzirom na globalnu prirodu tržišta, nemoguće je da se izolujemo od šokova poput onih koji se dešavaju u Rusiji i Ukrajini", rekla je ona dodavši kako je "ključno da se SAD više oslanja na energiju vetra i sunca, koja ne zavisi od geopolitičkog uticaja".