Svijet

NEMAJU ČIME DA SE GRIJU U EVROPI: Šok poruka članice EU građanima - "Skupljajte granje!"

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Građani dobijaju dozvolu da sakupljaju grane iz šuma zbog rastućih troškova energije.

MONDO/Goran Sivački/Rina.rs
Izvor: MONDO/Goran Sivački/Rina.rs

Vlasti u Varšavi dozvolile su građanima da traže drva za ogrijev u šumama kako bi zagreijali svoje domove usred rastućih troškova energije. Poljska je usred nestašice uglja nakon zabrane uvoza iz Rusije. "Uvijek je moguće, uz saglasnost šumara, sakupljati grane za grijanje", rekao je u ponedjeljak zamjenik ministra klime i energetike Edvard Siarka, a prenosi "Nekt Gazeta".

Oni koji žele da sakupljaju drva moraju prvo da prođu obuku i dobiju dozvolu lokalne šumarske jedinice. U izvještaju se dalje pojašnjava da ljudi mogu da uzimaju samo grane koje već leže na zemlji i ne mogu da posijeku drveće. 

"Mogu se sakupljati samo grane. Istovremeno, sakupljene grane ne mogu biti deblje od sedam centimetara", rekao je službenik Uprave za šumarstvo Katovice Marek Mroz.

On je objasnio da grane treba odnijeti lokalnom šumaru, koji će izdati račun. Sakupljači će morati da plate između sedam i 30 zlota (7,02 dolara) za približno 0,25 kubnih metara ogrijevnog drveta. Vlada poljskog premijera Mateuša Moravjeckog okrivila je rat u Ukrajini za vrtoglavi rast troškova energije. Kritičari, međutim, kažu da je sukob samo djelimično kriv, tvrdeći da su troškovi porasli u poslednjih sedam godina. Inflacija u Poljskoj je poslednjih nedjelja porasla na 14 odsto, a cijene goriva dostigle su 8 zlota (1,87 dolara) po litru.

Potražnja za sirovinama u Poljskoj daleko je premašila domaću proizvodnju otkako je uvedena zabrana ruskog uglja. Tokom vojnog sukoba u Ukrajini, Varšava je pozivala na potpuni embargo na rusku energiju. U martu je nacija EU rekla da će okončati sav uvoz ruske energije, uključujući naftu, gas i ugalj, do kraja 2022. Prema izvještajima medija, poljski uvoz drveta iz Rusije i Bjelorusije je potpuno stao na početku sukoba, a uvoz iz Ukrajine je opao za oko 75 odsto.

Tagovi