Svijet

DRAMATIČAN SNIMAK NAVODNOG OBARANJA RUSKOG HELIKOPTERA: Ukrajinci tvrde da su ih do sada oborili 175! VIDEO

Autor Kristina Radović Izvor Kurir

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je u nedjelju da su od početka ruske invazije 24. februara ukrajinske snage oborile 175 helikoptera ruske vojske.

Izvor: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Društvenim mrežama kruži dramatičan snimak obaranja ruskog vojnog helikoptera u Donbasu. San piše da se helikopter, pogođen projektilom koji su ispalili pripadnici ukrajinskih protivvazdušnih snaga, pretvorio u vatrenu loptu prije nego što je oboren na zemlju.

Video je objavljen nakon što su ruske snage u toj oblasti navodno srušile sve mostove preko rijeke Severski Donec.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je u nedjelju da su ukrajinske snage od početka ruske invazije 24. februara oborile 175 helikoptera ruske vojske i 210 borbenih aviona.

Podsjetimo, nakon što su u nedjelju ujutro odjeknule eksplozije u Kijevu, rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su u predgrađu Kijeva njihove rakete uništile tenkove T-72 i druga oklopna vozila koje su Ukrajini isporučile neke istočnoevropske zemlje. Ruska strana tvrdi da je koristila visokoprecizne rakete dugog dometa. Ukrajinska strana je, međutim, potvrdila da je jutros pogođen jedan vojni objekat na području Kijeva i da je jedna osoba ranjena u napadu.

Rakete su navodno ispaljene iz ruskog strateškog bombardera Tupoljev Tu-95 iz oblasti Kaspijskog mora.

Ubrzo nakon toga pojavile su se vijesti da će Španija snabdjeti Ukrajinu protivvazdušnim raketama i borbenim tenkovima Leopard povećavajući vojnu pomoć zemlji, prema vladinim izvorima koje je u nedjelju citirao list El Pais. Pored toga, Španija će pružiti značajnu obuku ukrajinskoj vojsci o upotrebi tenkova. Ovo će biti sprovedeno u Letoniji, gde je španska vojska rasporedila 500 vojnika u okviru operacije Ojačano frontno prisustvo. Druga faza obuke mogla bi se održati u Španiji, prema izvorima koje citira El Pais. List navodi da špansko Ministarstvo odbrane završava isporuku protivvazdušnih raketa Šorad Aspid, koje je španska vojska zamijenila naprednijim sistemima.

Tagovi