Svijet

NAPRAVIO JE NAJVEĆU GREŠKU U ISTORIJI! Makron žestoko napao Putina, tražio od fabrika da ubrzaju proizvodnju oružja!

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Francuski predsednik je ponovio da ipak i posle svega ne treba ponižavati Rusiju.

Izvor: Profimedia

Francuski predsednik Emanuel Makron smatra da je njegov ruski kolega Vladimir Putin napravio istorijsku i najveću grešku kada je napao Ukrajinu, zbog čega je danas izolovan.

"Mislim, i to sam mu rekao, da je napravio istorijsku i najveću grešku prema svom narodu, prema sebi i prema istoriji. Mislim da je izolovan. Jedna je stvar zatvoriti se u izolaciju, a izaći iz nje je teško", rekao je Makron u intervjuu francuskim regionalnim medijima povodom 100. dana rata.

Makron ne isključuje posjetu Kijevu

Francuski predsjednik je ponovio da ne treba ponižavati Rusiju, što je loše primljeno na istoku Evrope, "kako bismo joj, čim prestanu borbe, diplomatskim putem dozvolili da se izvuče iz ove situacije".

Na uporne pozive da posjeti Kijev, dok su mnogi njegovi evropski kolege već bili tamo, odgovarao je: "Danas ništa ne isključujem. Želimo da povećamo finansijsku i vojnu pomoć Ukrajini. I konačno, učinimo sve što možemo da izvozimo žito iz Ukrajine".

Francuske isporuke topova Cezar ukrajinskoj vojsci biće nadoknađene, dodao je Makron.

"Tražio sam od naših fabrika da ubrzaju proizvodnju oružja, ne samo da bi popunili zalihe već i da ojačaju našu nezavisnost", rekao je francuski predsjednik.