Svijet

UKRAJINA NAŠLA SLABU TAČKU RUSIJI, PUTIN PONIŽEN: Imaju keca u rukavu - ovo smrtonosno oružje uništava sve pred sobom!

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Ukrajinski protivtenkovski raketni sistem Stugna uništio veliki broj ruskih tenkova.

Izvor: YouTube/Screenshot/MSK News

Vladimir Putin je "pocrvenio" od bijesa jer su ukrajinske snage uništile još jedan tenk koristeći smrtonosni protivtenkovski raketni sistem "Stugna“. Više od 1.300 ruskih tenkova je već uništeno u ratu, pokazuju ukrajinski izveštaji, a poslednji je još jedan ponižavajući udarac Moskvi.

Protivtenkovske vođene rakete (ATGM) su velika oružja na stativima ili na vozilima koja mogu da unište teško oklopljene glavne borbene tenkove sa udaljenosti od preko jedne milje. Ovi sistemi naoružanja dali su jak otpor teško mehanizovanoj ruskoj vojsci koja se oslanja na stare tenkove i oklopne transportere.

Ukrajina je takođe tvrdila da je više od 3.300 oklopnih transportera pretvoreno u otpad od početka sukoba. Kijevska vojska je dobila na hiljade protivtenkovskih vođenih projektila iz nekoliko zemalja, a britanski sistem Javelin je dobar primjer.

Međutim, Ukrajina u još većem broju koristi domaći ATGM poznat kao Stugna-P.

Portparol ukrajinskog ministarstva odbrane komentarišući rakete Stugna rekao je: "Zbog borbenog učinka protivtenkovskih raketnih sistema Stugna-P, ruski okupatori se neće nigdje sakriti".

Na najnovijim snimcima dobijenim od 24. brigade u Ukrajini, dva ruska tenka se mogu vidjeti na nišanu sistema, što je rezultiralo uništenjem vozila od strane projektila.

Tim od tri do četiri osobe je optimalan za raspoređivanje Stugne. Kada je projektil ispaljen, operater kontroliše Stugnu i koriguje cilj kada je potrebno, koristeći džojstik na daljinskom upravljaču. Stugnin sistem ima rok trajanja od 15 godina. Rok trajanja raketa je 10 godina.

Raketni sistem Stugna
Izvor: youtube.com/MSK News