Svijet

TURSKA MIJENJA IME, EVO KAKO ĆE SE ZVATI! Erdoganu smeta sadašnji naziv, otkriveno i zbog čega!

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan izdao je dekret o promjeni imena države

Izvor: YouTube/printscreen/Recep Tayyip Erdoğan

Turska je zvanično zahtijevala da Ujedinjene nacije i druge međunarodne organizacije promijene ime te zemlje u Türkiye, izjavio je ministar spoljnih poslova Čavušoglu. Ankara je najavila da će u utorak poslati zvanično pismo svim međunarodnim akterima i očekuje da će promjena postati zvanična nakon ove sedmice, rekao je Čavušoglu novinskoj agenciji Anadolu.

UN su "spremne" za promjene, a Ankara je podsticala promjene u Turskoj još od engleske verzije Turkey u velikom dijelu svoje međunarodne korespondencije, uključujući vijesti o spoljnoj politici, dodao je on.

Rebrendiranje je uslijedilo nakon dekreta koji je u decembru izdao predsjednik Redžep Tajip Erdogan o promjeni imena u Türkiye na engleskom, francuskom i njemačkom, između ostalih jezika, uključujući i označavanje izvoznih proizvoda.

Ime Türkiye "na najbolji način predstavlja i izražava kulturu, civilizaciju i vrijednosti turskog naroda", navodi se u Erdoganovom dekretu. Državna televizija TRT citirala je u decembru članak o "neslavnoj" konotaciji imena Turska (Turkey - ćurka na na engleskom).

Tagovi