Svijet

SEVAJU VARNICE, ERGODAN BESAN KAO RIS, PRESEKAO KONTAKTE! "Ne pričamo više sa grčkim zvaničnicima"

Autor Kristina Radović Izvor mondo.rs

Redžep Tajip Erdogan je rekao da nakon svađe sa grčkim premijerom, su prekinuli su svaki kontakt.

Izvor: Profimedia/YouTube/screenshot/World Economic Forum

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da se više ne vode razgovori sa Grčkom.

Dijalog Ankare i Atine ponovo je u zastoju posle nastavka razgovora prošle godine posle poludecenijske pauze o sporovima u Mediteranu. Redžep Tajip Erdogan smatra da su ti razgovori tada sa grčkim premijerom dali mali napredak, prenosi Rojters.

Predsednik Turske prošle nedelje je rekao da grčki premijer za njega "više ne postoji", optužujući Kirijakosa Micotakisa da pokušava da blokira prodaju borbenih aviona F-16 Turskoj tokom posete Sjedinjenim Američkim Državama.

Ranije je grčki premijer Micotakis rekao da će Grčka braniti svoj suverenitet.

"Ako predsednik Erdogan misli da neću braniti suverenitet i suverena prava Grčke i da neću izneti međunarodnoj publici da se Turska ponaša kao revizionistička sila, onda greši", rekao je on.

"Mi smo susedi sa Turskom, uvek treba da razgovaramo i uvek želimo da kanale komunikacije držimo otvorenim. Nikada nećemo biti ti koji neće razgovarati sa komšijama. S druge strane, ako predsednik Erdogan misli da neću braniti suverenitet i suverena prava Grčke i da neću izneti međunarodnoj publici da se Turska ponaša kao revizionistička sila, onda greši", rekao je on u razgovoru o grčko-turskim odnosima sa predsednikom Svetskog ekonomskog foruma Borgeom Brendeom u Davosu.

Turska i Grčka, obe saveznice u NATO-u, dugo su u sukobu oko niza pitanja kao što su pomorske granice, obim njihovih kontinentalnih pojaseva, vazdušnog prostora i etnički podeljenog Kipra, podseća britanska agencija.