Svijet

SANKCIJE POSEBNO POGODILE OVAJ DEO EKONOMIJE: Ljudi u Rusiji više nemaju izbora - dešava se nešto NEOBIČNO!

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Na ruskom turističkom tržištu pojavio se neobian trend.

Izvor: YouTube/Printscreen/Joy of traveler/M Travel Vlog/CNN/MONDO/Lana Stošić/Miloš Krstić

Jedan broj regiona u Rusiji suočio se sa ozbiljnim padom broja turista, uključujući i Krim, dok s druge strane, postoje regioni u kojima je zabeležen porast broja turista. stručnjaci kažu da ovakva situacija nije tipična za domaći turizam. 

"Rusija i Turska postaće najpopularnije destinacije za odmor Rusa za leto 2022. godine, dok je prodaja tura u Rusiji veća od stranih", saopštilo je u utorak Udruženje turoperatora Rusije (ATOR).

"U ruskim odmaralištima se razvila neobična situacija, ne sećam se ovoga. Ranije su regioni ili rasli ili padali svi zajedno. I danas su neka odmarališta u stalnom plusu, a neka u stalnom minusu", kaže Sergej Romaškin, šef turističke agencije "Delfin".

On je objasnio da su regioni Krim i Anapa u teškoj situaciji, jer tu ne lete avioni. Vazdušni saobraćaj je zatvoren od početka specijalne operacije u Ukrajini. "U Anapi je ipak bolje nego na Krimu, iako je vazdušni saobraćaj tu i tamo zatvoren. Priliv turista na Krim se već smanjio za oko polovinu u različitim periodima. U Anapi, pad turističkog prometa je između 15 i 20 odsto", rekao je on.

Prema podacima Rosturizma pet vozova će saobraćati dnevno iz Moskve, a tri iz Sankt Peterburga. Od 1. juna počeće da saobraća i voz iz Adlera do Simferopolja, gde se može leteti avionom. Takođe, leti će se udvostručiti broj redovnih autobuskih putovanja na Krim. Razmatra se mogućnost uvođenja nove udobne autobuske linije, plus opcije za organizovanje dnevne brze pomorske putničke linije između gradova Gelendžik, Novorosijsk, Kerč, Feodosija.

Analiza pokazuje da se tokom godine ne očekuje pad turističkog toka unutar Rusije. "Najverovatnije će tržište dostići prošlogodišnju cifru zahvaljujući rastućim regionima, koji kompenzuju pad na Krimu i drugim delovima. Moja prognoza za tržište u celini je da će biti približno nulti rast turističkog toka unutar zemlje", zaključuje Romaškin.

Prema njegovim rečima, deo Rusa će ovog leta otići na odmor u Tursku. Ali čak i u Turskoj, očekuje se pad turista iz Rusije za 25 do 30 odsto u odnosu na 2021. godinu. Razlog tome je ograničenje letova zbog sankcija. Cene u Turskoj su takođe porasle"Ako je prošle godine trošak ture za dvoje bio između 90 i 100 hiljada rubalja, onda ove godine - od 137 hiljada rubalja", napominje Romashkin. 

Najviše iznenađuje u ovoj situaciji da se Soči, gde aerodrom nije zatvoren, a putnici i dalje lete, takođe suočio sa padom turističkog prometa.

"Za četiri meseca zabeležen je pad dolazaka turista za 10 odsto. Ovo se već može smatrati čisto tržišnim padom, koji je posledica kako političkih dešavanja, tako i očekivanja ekonomskih problema", smatra Romaškin.

Saopšteno je 52 odsto Rusa planira da letovanje provede kod kuće, još 34 odsto u zemlji. 13 odsto Rusa će otići u drugi grad da se odmori, isto toliko namerava da ode u odmarališta crnomorske obale Kavkaza i još osam odsto na Krim. Svega devet odsto Rusa planira da ode u inostranstvo.

Neki regioni pokazuju porast turista. Na primer, u minerlanim banjama na Kavkazu povećan je broj turista za 30 odsto. Takođe, nakon pandemije kovida, obnavljen je stalni priliv turista u Moskvu i Sankt Peterburg.

"Rast turističkog toka je negde od 10 do 15 odsto. Ovo je dobar početak godine za obe prestonice nakon tužnih sezona u protekle dve godine. Cene su ovde porasle za 15 odsto, ali kada se uporede sa cenama iz 2019. godine, otkrili smo da su u periodu između 2020. i 2021. godine cene toliko pale da bi nadoknadile gubitak turističkog prometa da su ove godine samo 5 odsto više od cena 2019. godine. Stoga turisti rado odlaze u prestonice", kaže Romaškin.