Svijet

PUTIN SPREMIO PLAN I PRIJE ZABRANE IZ EU: Ova zemlja je PROFITIRALA OD EMBARGA, dobili rusku naftu po jeftinijoj cijeni

Autor Anđela Pešić Izvor mondo.rs

Ovog mjeseca Indiji je isporučeno više od 24 miliona barela ruske nafte, u odnosu na 7,2 miliona barela u aprilu i sa oko tri miliona barela u martu.

Izvor: Youtube/Spark/printscreen/Profimedia

Indija je od februara primila 34 miliona barela ruske nafte s popustom, što je više od 10 puta više od vrijednosti ukupnog uvoza iz te zemlje u odnosu na prethodnu godinu, izvjestio je u ponedeljak Rojters, pozivajući se na podatke Refinitiv Eikon.

Prema izveštaju, ovog mjeseca je isporučeno više od 24 miliona barela ruske nafte, u odnosu na 7,2 miliona barela u aprilu i sa oko tri miliona barela u martu. Prema podacima, ta južnoazijska nacija će u junu dobiti oko 28 miliona barela.

Prošle godine, izvoz ruske sirove nafte u Indiju u prosjeku iznosio je samo 960.000 barela mjesečno, otprilike 25 puta manje od ukupnog ovomjesečnog.

Zapadne sankcije Moskvi stvorile su priliku za indijske rafinerije da povećaju kupovinu ruske nafte (uglavnom sirove Urals) po sniženim cijenama, pošto su neki evropski kupci glasno oklijevali da kupuju ruske energente.

Indija se našla na udaru kritike Zapada zbog kontinuirane kupovine ruske nafte. Međutim, Nju Delhi je odbio kritike, rekavši da taj uvoz čini djelić ukupnih potreba zemlje. Vlasti su takođe saopštile da će Indija nastaviti da kupuje "jeftinu“ rusku naftu jer bi iznenadno zaustavljanje moglo da poveća troškove za njene potrošače. Prethodni medijski izvještaji su ukazivali da je treći najveći svjetski uvoznik nafte tražio rusku sirovu naftu po cijeni ispod 70 dolara po barelu kako bi nadoknadio dodatne prepreke izazvane sankcijama.