Svijet

DIREKTOR CIA POZNAJE PUTINOVU SRŽ, ZOVU GA "PUTINOLOG":Ovo su ključne osobine lidera Rusije, sve će žrtvovati za POBJEDU

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Direktor CIA Vilijam Berns tvrdi da Vladimir Putin nikada neće prihvatiti da bude poražen.

Izvor: Profimedia/YouTube/screenshot/PBS NewsHour

Berns je pratio predsjednika Rusije Vladimira Putina dugi niz godina i ima "lično" iskustvo sa ruskim liderom. Kao dugogodišnji karijerni diplomata, bio je američki ambasador u Moskvi od 2005. do 2008. godine i mnogi u administraciji ga smatraju "putinologom", podsjeća Politiko.

"Putin je oličenje posebne ruske kombinacije kvaliteta, arogantan je, razdražljiv, ljut i nesiguran", naveo je jednom direktor CIA i dodao da je šef Kremlja "apostol osvete".

Berns takođe vjeruje da Putin ne samo što neće odustati od rata u Ukrajini, već će udvostručiti svoje napore. "Mislim da je njegovo stanje uma takvo da ne vjeruje da sebi može da priušti gubitak", rekao je on. 

Zbog svega toga, američki predsjednik Džo Bajden poslao ga je prošle jeseni u Moskvu da upozori Putina da ne napada Ukrajinu. Direktor CIA se iz Rusije vratio sa malo iluzija i bez mnogo dobrih vijesti.

"Bio je krajnje realističan oko toga što bi moglo da se dogodi i oko potrebe da se za to pripremi", rekao je bivši visoki zvaničnik administracije o Bernsu.

Kako je kasnije objasnio, iz telefonskog razgovora sa Putinom nije imao osjećaj da je ruski lider donio nepovratnu odluku da napadne Ukrajinu, ali čini se da je Putin tada tako odlučio.

"Sa godinama sam naučio da nikada ne podcjenjujem Putinovu nemilosrdnu odlučnost, posebno u vezi s Ukrajinom. Putin dugo vjeruje da Ukrajina nije prava zemlja. Nekoliko nedjelja kasnije, Ukrajina je uspjela dijelom da potisne ruske snage. Neuspjeh nije nešto što Putin lako prihvata", rekao je Berns.