Svijet

DOK SVI GLEDAJU U UKRAJINU, OVDE SE KUVA NOVI SVETSKI RAT! Kina i Amerika prvi put OČI U OČI - moguća VOJNA INTERVENCIJA

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

SAD i NR Kina su u završnoj fazi pregovora oko ugovaranja prvog uživo razgovora između ministra odbrane SAD, Lojda Ostina, i ministra odbrane Kine, Vei Fenga, na konferenciji o bezbednosti koja bi trebalo da se održi narednog meseca u Singapuru.

Izvor: Twitter/screenshot/Acyn/YouTube/screenshot/PBS NewsHour/Daily Mail

Sjedinjene Američke Države i Kina su na korak od potvrđivanja dogovora oko prvog uživo razgovora između ministara odbrane dveju zemalja, Lojda Ostina (ministar odbrane SAD) i Vei Fenga (ministar odbrane Kine). Prema navodima medija, ovaj sastanak dolazi u riskantnom trenutku usled sve većih tenzija dve zemlje oko budućnosti Tajvana, ostrva koje Kina smatra da pripada njima, dok SAD preti da će vojno intervenisati ukoliko Kina u nekom trenutku u budućnosti izvrši "invaziju" na ovo ostrvo.

Ministar odbrane SAD, Lojd Ostin, potvrdio je svoj dolazak na konferenciju koja će se održati od 10. do 12. juna u Singapuru. Potvrda kineskog ministra odbrane se i dalje čeka, iako postoje tvrdnje upućenih osoba koje tvrda se on možda i ne pojavi!

"Ako se prema pitanju Tajvana ne bude pravilno ophodilo to bi nanelo štetu kinesko-američkim odnosima. Tajvan je deo Kine i to niko ne može da promeni", naveo je ministar Fenga tokom telefonskog razgovora sa američkim ministrom odbrane, Lojdom Ostinom.

Dva ministra razgovarala su telefonom u aprilu na temu bezbednosti u Aziji, kao i o ruskoj "invaziji" na Ukrajinu. Prema pisanju medija, Feng je "upozorio" Ostina da bi problem Tajvana mogao da ima presudan uticaj na odnose dve države. Ranije u toku meseca, predsednik Sjedinjenih Američkih Država, Džozef Bajden, izjavio je da ukoliko Kina napadne Tajvan, SAD će vojno intervenisati. Peking je na to oštro reagovao zapretivši SAD i njenim saveznicima da se ne mešaju.

Bela kuća se oglasila o pitanju Tajvana - Priznaju nezavisnost i suverenitet Narodne Republike Kine, ali Tajvan ne smatraju delom Kine. Prema zakonu iz 1979. godine, Sjedinjene Američke Države nisu u obavezi da vojno brane Tajvan, ali jesu u obavezi da obezbede sve resurse koji su neophodni da se Tajvan brani sam od bilo kog agresora.

Tagovi