Svijet

MUŠKARAC BACIO TORTU NA MONA LIZU! Prerušen u ženu Iskočio iz invalidskih kolica, pa remek delo zamazao šlagom (VIDEO)

Autor Anđela Pešić Izvor mondo.rs

Počinioca, za koga se ispostavilo da je mladić sa perikom, obezbeđenje je brzo privelo.

Izvor: Twitter/Printscreen/Sara Algaba Maye

Muškarac prerušen u stariju ženu napao je u nedelju kultnu sliku "Mona Lize" u Luvru u Parizu, bacivši parče torte na nju, preneo je RT.

Ljubitelji umetnosti u muzeju bili su šokirani nakon što je jedna starija žena iznenada iskočila iz invalidskih kolica, pojurila ka remek delu Leonarda da Vinčija i šlagom za tortu.

Tako se na društvenim mrežama pojavio snimak na kome se vidi da je zaštitno staklo ispod koje se nalazi remek-delo premazano šlagom. 

Počinioca, za koga se ispostavilo da je mladić sa perikom, obezbeđenje je brzo privelo. Dok su ga stražari izvodili iz prostorije, on je viknuo na francuskom: "Mislite na Zemlju. Ima ljudi koji uništavaju Zemlju. Razmislite o tome... Svi umetnici, mislite na Zemlju. Zato sam to uradio. Treba misliti na planetu". Njegov identitet i razlozi čina nisu saopšteni.

Portret Mona Lize, koji je Leondardo da Vinči kreirao između 1503. i 1519. godine, nikada nije bio u realnoj opasnosti jer je zaštićen debelim neprobojnim staklom. Staklo je postavljeno nakon incidenta 1956. godine kada je donji deo umetničkog dela ozbiljno oštetio vandal, koji je sliku polio kiselinom.

Tagovi