Svijet

RUSI ĆE IZDRŽATI JOŠ MJESEC DANA, EVO ŠTA JE PUTINOV CILJ: Vojni analitičar iznio prognozu - OVO NIJE KRAJ

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Vojni analitičar smatra da su obije strane u ratu iscrpljene, da je ruska vojska blijeda senka onoga što je Crvena armija radila, ali i da nema šanse za pregovore u narednih šest mjeseci.

Izvor: N1/screenshot

Vojni analitičar Robert Barić gostovao je na televiziji N1 i komentarisao situaciju u Ukrajini. On je ocijenio da su obe strane u ratu iscrpljene.

"I ruska strana uči na svojim greškama. Ofanziva koja je počela 18. aprila nije dala željene rezultate, ona stalno smanjuje nivo ruskih ambicija", rekao je Barić i dodao:

"Rusi su se fokusirali na minimalistički cilj - da zauzmu područje Luganska i Severodonjecka. U narednih nekoliko dana Ukrajina će morati da ima izbor - brani ovaj dio ili se povlači", rekao je Barić.

Ukrajinci se fantastično bore, ali su iscrpljeni

"Ukrajinci se bore fantastično, ali su iscrpljeni. Nema smisla da ih žrtvujemo u Severodonjecku kao što su to učinili sa Marijupoljom. Međutim, prodor Rusije i dalje je spor. Čak nije ni slika onoga što je Crvena armija radila", kaže analitičar i On dodaje da u ruskim redovima nema kohezije, ali da je i jednoj i drugoj strani potreban odmor.

"Moral ruskih snaga je izuzetno nizak“

"Čini mi se da će ruske snage moći da djeluju još mjesec dana. Iscrpljene su. Nema kohezije, pitanje je koliko mogu da pretrpe gubitke. Sada je akcenat na Donbasu, očigledno je cilj da se osvoji Lugansk. Obije strane će morati da naprave pauzu. A moral ruskih snaga je izuzetno nizak. Izazov za Rusiju je koliko će im trebati za revitalizaciju, jer ovo nije kraj“, rekao je on.

Upitan da li ima šanse za pregovore, on je rekao: "Nema šanse za pregovore najmanje narednih šest mejseci. Putin pretnjama pokušava da podijeli Zapad. Putin očekuje neke rezultate, minimalnu pobjedu i nada se da će jedinstvo Zapada da se raspadne“, zaključio je on.

Tagovi