Svijet

EVROPSKA UNIJA STRAHUJE OD MOSKVE: Njemački ministar priznao da nemaju izbora - zavise od ruskog gasa i nafte!

Autor Kristina Radović Izvor mondo.rs

Lideri Evropske unije sastaće se da bi razgovarali o novom paketu sankcija Rusiji.

Izvor: Profimedia

Njemački ministar ekonomije Robert Habek izrazio je u nedjelju bojazan da jedinstvo Evropske unije "počinje da se osipa" uoči samita na kojem bi trebalo da se raspavlja o naftnom embargu protiv Rusije i planovima za smanjenje zavisnosti od ruskih energenata, prenosi Rojters

"Poslije ruskog napada na Ukrajinu, vidjeli smo šta može da se desi kada Evropa stoji ujedinjena. U pogledu sjutrašnjeg samita, nadajmo se da će se ovako nastaviti. Ali već počinje da se osipa i osipa ponovo", rekao je Habek na konferenciji za novinare. 

U petak su evropske države uspjele da postignu sporazum o embargu na pomorsku isporuku ruske nafte, ali su ostale pri tome da dozvole isporuku naftovodom, što je kompromis kako bi pridobili Mađarsku i deblokirali nove sankcije Moskvi. Habek je pozvao Njemačku da na samitu bude jedinstvena umjesto da se uzdrži od glasanja zbog razlika u mišljenjima unutar vladajuće koalicije u toj zemlji. On je pozvao na slično jedinstvo i druge članice EU.

"Evropa je i dalje ogromna ekonomska oblast sa nevjerovatnom ekonomskom snagom. I kada stoji ujedinjena, može da iskoristi tu moć", rekao je Habek na otvaranju njemačkog sajma u Hanoveru.

Tagovi