Svijet

DOK SVI GLEDAJU KA UKRAJINI, AMERIKA I IRAN UŠLI U SUKOB! Hitna reakcija zbog brodova s naftom, na pomolu PIRATSKI rat?!

Autor Anđela Pešić Izvor mondo.rs

Iran je zaplijenio dva grčka tankera koji su prenosili iransku sirovu naftu.

Izvor: youtube/screenshot/ON THE ROGER

U petak poslepodne, Iran je zaplijenio dva grčka tankera na putu kroz Hormuški moreuz, jednu od najprometnijih morskih saobraćajnica. Globalna geopolitička situacija dodatno se zaoštrava ovim potezom Irana usljed rata u Ukrajini koji traje već tri mjeseca.

"Potez Irana otvara pitanje hoće li grupa nacija početi međusobni okršaj na morima i okeanima kroz niz akcija nalik onima kakve su inače vjekovima izvodili pirati, ili bi sukob mogao postati još opakiji", navode vojni analitičari.

Prema navodima medija, iranske snage iskrcale su se u petak na grčki brod "Prudent Warrior" uz pomoć helikoptera i glisera. Drugi brod je "Delta Poseidon", a oba ova tankera prevozila su iračku sirovu naftu.

Prema navodima vojnih stručnjaka i analitičara, postoje dvije verzije ovog događaja:

  1. Pomorske snage iranske revolucionarne garde zaplijenile su dva grčka tankera jer su prema njihovom tumačenju kršili pomorska pravila.
  2. Prema riječima iranskih medija, riječ je zapravo o "osveti" jer su prošlog mjeseca grčke vlasti zaplijenile ruski tanker koji je prevozio iransku naftu, nakon čega su Sjedinjene Američke Države preuzele tu iransku naftu. Tom prilikom, Iran je optužio Grčku za piratstvo, prenose iranski mediji.

Zašto je važan Hormuški moreuz?

Hormuški moreuz, mjesto gdje su u petak popodne Iranci zaplijenili dva grčka tankera, jedno je od strateški najvažnijih mjesta za snabdjevanjem naftom na svijetu. Oko trećine brodskih tereta njime prolazi svaki dan. Kako piše "Financial Times", ova zaplijena izazvala je "šok" za brodsku i naftnu industriju u situaciji kada je cijena nafte 120 dolara po barelu.

Tagovi