Svijet

OTKRIVENO ŠTA ZAPRAVO RADI PENTAGON: Plaćaju milijarde OVIM kompanijama da špijuniraju Moskvu!

Autor Kristina Radović Izvor mondo.rs

Vašington plaća privatnim kompanijama da špijuniraju Ruse.

Izvor: Youtube/The Tribune/Arts Built/Guardian News

Jedna od najvećih američkih obavještajnih agencija regrutovala je tri komercijalne satelitske kompanije da pomognu u špijuniranju ruskih vojnih aktivnosti u Ukrajini. Nacionalna izviđačka kancelarija (NRO), koja ima najmanje 50 sopstvenih satelita za prikupljanje obavještajnih podataka, potpisala je ugovor vrijedan više milijardi dolara sa kompanijama koje su bile vodeće u razotkrivanju ruskih akcija u Ukrajini, uključujući i uzimanje ukrajinskih žitarica iz lučkih gradova.

Fotografije sa NRO-a i komercijalnih satelita odigrale su ključnu ulogu u pomaganju Ukrajincima da planiraju kontranapade protiv okupatorskih trupa i oklopa, otkrivajući svijetu akcije ruskih snaga od 24. februara, prenosi "The Sunday Times".

"Makar Technologies", ​​kome je NRO dodijelio desetogodišnji ugovor vrijedan 3,24 milijarde dolara, proizveo je ove nedjelje satelitske snimke na kojima su prikazana dva teretna broda pod ruskom zastavom, "Matros Pozinich" i "Matros Koshka", koji se ukrcavaju ukrajinskim žitom u luci Sevastopolj na Krimu.

Druge dvije američke kompanije sa kojima je NRO ugovorio su "BlackSki", sa sjedištem u Herndonu, Virdžinija, i "Planet Technology", u San Francisku. Fotografije koje je napravio "Makar Technologies", ​​sa sjedištem u Vestminsteru u Koloradu, pomogle su da se prati gomilanje ruskih snaga na granici sa Ukrajinom prije invazije 24. februara. Nedavno su pratili ofanzivu u istočnom regionu Donbasa.

Sve tri privatne kompanije imaju u vlastištvu ogroman broj satelita i imaju sve uticajniju ulogu u otkrivanju ruskih raketnih položaja i kretanja trupa, pri čemu su se Pentagon i NRO počeli oslanjati na fotografije ovih kompanija u istoj mjeri kao i fotografije sa vojnih satelita.

Komercijalni sateliti, manji i jeftiniji, u stanju su da bolje iskoriste nove tehnologije i postali su vitalna prednost za Pentagon. "NRO ima dugogodišnju strategiju kupovine onoga što mu je dostupno kako bi realizovao neophodno", rekao je Kris Skols, direktor NRO.

Tagovi