Svijet

SVI SU NA OVO ČEKALI - PUTIN SPREMAN DA PREGOVARA! Austrijski kancelar otkrio teme razgovora, sad je sve jasno

Autor Kristina Radović Izvor mondo.rs

Austrijski kancelar Karl Nehamer je razgovarao sa Vladimirom Putinom o pšenici koja stoji u ukrajinskim lukama.

Izvor: Profimedia

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je da pregovara o pšenici koja trenutno stoji u ukrajinskim lukama, izjavio je u petak austrijski kancelar Karl Nehamer poslije telefonskog razgovora sa ruskim liderom.

Putin je takođe spreman da razmijeni ratne zarobljenike i obećao je da će razgovarati sa Kijevom o tom pitanju, rekla je austrijska kancelarka posle 45-minutnog razgovora.

Putin je rekao da će Crveni krst dobiti pristup ratnim zarobljenicima, dodao je Nehamer. Prema njegovim riječima, Moskva je pokazala fleksibilnost u rješavanju problema izvoza ukrajinskih žitarica, koji Rusija blokira.

"Putin je signalizirao da je spreman da dozvoli izvoz preko morskih luka. U tu svrhu luke bi trebalo da budu očišćene od mina, naglasio je austrijski kancelar.

Putin mu je takođe rekao da Rusiju ne treba kriviti za probleme sa lancima snabdijevanja hranom, saopštio je Kremlj. Austrija pokušava da nastavi dijalog sa svim stranama u sukobu u skladu sa svojom tradicijom "aktivne neutralnosti“, piše agencija dpa.

Nehamer je rekao i da je razgovarao sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, koji planira da se vidi sa zaraćenim stranama narednih dana kako bi ponovo pokrenuo pregovarački proces.