Svijet

NATO DOBIO PONUDU OD ALBANIJE: Rama daje bivšu sovjetsku bazu Alijansi - nova noćna mora Rusije

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Edi Rama ponudio je NATO-u pomorsku bazu Pašaliman na korišćenje.

Izvor: Youtube/atlanticconcil/screenshot/profimedia

Albanija je ponudila NATO-u pomorsku bazu u nastojanju da istakne vrijednost te zemlje u alijansi "u ovim teškim vremenima“, saopštio je u četvrtak kabinet premijera.

Premijer Edi Rama rekao je da bi pomorska baza Pašaliman, 180 kilometara (110 milja) južno od glavnog grada Tirane, mogla da bude "dodatna vrijednost“ Alijansi i da su pripremili projekat njene obnove.

"U ovim opasnim vremenima vjerujem da bi general mogao da razmisli o tome da ima pomorsku bazu NATO-a u Albaniji“, rekao je Rama u govoru u srijedu, prenosi AP.

Albanija, koja je postala članica NATO-a 2009. godine, pridružila se Sjedinjenim Državama i Evropskoj uniji u osudi ruskog rata u Ukrajini.

Baza Pašaliman, koja se nalazi ispod Valonskog zaliva, izgrađena je pedestih, kada je Sovjetski savez doveo 12 podmornica i bila je jedina pomorska baza koju su imali na Mediteranu.

Nakon raskida veza Tirane i Moskve 1961. godine, Pašaliman je ostao kao pomorska baza u kojoj su bile smještene četiri preostale podmornice i drugi manji vojni brodovi.

Baza je opljačkana, uključujući i materijal sa podmornica, 1997. kada je jedna od tada najsiromašnijih zemalja Evrope zapala u haos zbog propasti piramidalnih štedionica u kojima su mnogi izgubili životne ušteđevine. Tri podmornice su prodate u otpad, dok je četvrta ostala, a vlada razmatra da li da je pretvori u muzej.

Turska je renovirala bazu Pašaliman, koja se od tada koristi kao pomorska baza za neke vojne brodove koji patroliraju Jonskim i Jadranskim morem. NATO je takođe započeo radove na unapređenju albanske vazdušne baze Kučove iz komunističkog doba, 85 kilometara južno od Tirane, kako bi se omogućilo njeno korišćenje za operacije Alijanse.