Svijet

ZAKUVAVA SE U EU! NJEMAČKA ISMIJANA ZBOG ISPORUKE ORUŽJA: Ukrajinski ambasador ih oštro napao - Ne smiju da dobiju rat!

Autor Kristina Radović Izvor mondo.rs

Ukrajinski ambasador, Andrej Melnik je na svom zvaničnom Tviter nalogu postavio sliku puža sa metkom zalijepljenom za ljusku, uz tekst "Njemačko oružje za Ukrajinu je već na putu“.

Izvor: YouTube/Printscreen/DW News/Profimedia

Ambasador Ukrajine u Njemačkoj Andrej Melnik objavio je u četvrtak sliku koja implicira da se njemačko oružje šalje u Ukrajinu brzinom puža. 

Melnik je na svom zvaničnom Tviter nalogu postavio sliku puža sa metkom zalijepljenom za ljusku, uz tekst "Njemačko oružje za Ukrajinu je već na putu“. Tvrdeći da mu je sliku poslao član vlade u Kijevu, dodao je odbojno "Pff. Rusija ne smije da dobije rat.”

Melnikova poruka uslijedila je nedjelju dana nakon što je njemačko ministarstvo odbrane objavilo da će u julu Ukrajini isporučiti 15 protivvazdušnih vozila Gepard iz šezdesetih godina prošlog vijeka, zajedno sa 59.000 metaka i obuku za njihove operatere. Berlin je u aprilu ovlastio svog proizvođača, Krauss-Maffei Vegmann, da isporuči do 50 jedinica Ukrajini o trošku njemačke vlade.

Berlin je takođe poslao protivtenkovske rakete i navodno isporučio sedam samohodnih haubica Ukrajini.

Melnik je pozdravio isporuku Gepard vozila, ali je optužio Njemačku da nije pokazala "maštu i hrabrost“ slanjem više teškog naoružanja. U intervjuu za njemački tabloid Bild ranije ovog mjeseca, ambasador je zatražio 88 tenkova Leopard, 100 tenkova Marder i više samohodnih haubica, dok je takođe pozvao Berlin da donese zakon o zajmu koji bi omogućio neograničenu ponudu oružja i municiju u Ukrajinu.

S obzirom da je njemački kancelar Olaf Šolc insistirao da njegova zemlja treba da nastoji da "izbjegne direktnu vojnu konfrontaciju“ sa Rusijom, Melnik je za Bild rekao da misli da je njemačka vlada "veoma dobra u opravdavanju i davanju apsurdnih izgovora za svoj nerad“. 

Melnik je takođe ismijao šefa Folksvagena jer je pozvao Ukrajinu i Rusiju da teže pregovorima o mirovnom sporazumu, nazvao je oslanjanje Njemačke na ruski uvoz energenata "sramnim“, a poziv na koncert u Štajnmajerovoj rezidenciji u martu opisao je kao "uvredu“ zbog činjenica da su ruski muzičari bili postavljeni za nastup.

Tagovi