Svijet

"ČOVEK BEZ LICA" SE POJAVIO U KREMLJU, PUTIN GA LIČNO DOVEO: Obavljaće visoku funkciju, smrt njegovog prethodnika čudna

Autor Kristina Radović Izvor mondo.rs

Aleksandar Kurenko je poznat po nadimku "čovek bez lica“, a malo se zna o njegovoj prošlosti i poreklu, a neki tvrde da je služio u kontraobaveštajnoj agenciji FSB.

Izvor: Profimedia

Vladimir Putin imenovao je svog bivšeg ličnog telohranitelja Aleksandra Kurenkova (49) za novog ministra za vanredne situacije, nekoliko meseci nakon što je njegov prethodnik umro pod misterioznim okolnostima kada je pao sa vodopada.

Poslednja osoba na toj funkciji bio je Jevgenij Ziničev , takođe bivši Putinov telohranitelj, koji je poginuo kada je pao niz vodopad sa visine od oko 30 metara, a sumnjalo se da je ubijen.

Kurenko je poznat po nadimku "čovek bez lica“, a malo se zna o njegovoj prošlosti i poreklu, a neki tvrde da je služio u kontraobaveštajnoj agenciji FSB, kao i u FSO (Federalnaa služba ohrani), službi odgovornoj za obezbeđivanje najviših ruskih zvaničnika.

"Putin ga lično poznaje i njegov izbor znači da će, prema rečima šefa države, Kurenkovu lični, službeni i profesionalni kvaliteti omogućiti da obavlja tu funkciju“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov .

Tajanstvena smrt

Prema zvaničnim dokumentima, Ziničev, koji je bio poznat kao mogući Putinov naslednik, umro je pokušavajući da "spasi čoveka“ na vodopadu Kitabo-Oron u Sibiru u septembru. Putin je bio vidno uznemiren zbog sahrane Ziničeva, nazvavši njegovu smrt "nenadoknadivim ličnim gubitkom“.

Neki analitičari su verovali da Putin priprema Ziničeva – kao što se nekada spremao za operativca KGB-a – za svog naslednika. Ziničev je ranije bio zamenik direktora FSB-a i drugi po komandi u ministarstvu odbrane.

Ziničev, koji je imao čin generala, doživeo je spektakularan uspon pod Putinom i bio je predodređen za novu moćnu ulogu u savetu bezbednosti Kremlja u trenutku kada je poginuo u misterioznom incidentu na Arktiku.

"Odmah da kažem da nije bila samo smrt, već ubistvo generala... Nije umro sam, umrlo je još nekoliko ljudi sa njim.", izjavio je profesor Valerij Solovej na Telegramu.

Poginuo je i čovek koga je Žinić navodno pokušao da spase, 63-godišnji dokumentarista i snimatelj Aleksandar Melnik . Putin mu je posthumno dodelio priznanje Heroja Rusije.

Njegova zamena, Kurenkov, "radio je kao Putinov viši pomoćnik“, rekao je izvor medijskoj grupi RBC. Kasnije je, međutim, bio zamenik direktora ruske Nacionalne garde, koja je direktno odgovorna Putinu. Poslednjih godina unapređen je u čin general-majora.

Ministar za vanredne situacije je istaknuta funkcija u Rusiji. Osoba na toj funkciji odgovorna je za borbu protiv poplava, šumskih požara i nevremena, ali se u njegovom resoru smatraju i ključna bezbednosna pitanja. Sergej Šojgu, sada dugogodišnji ministar odbrane, takođe je izgradio svoje ime na toj poziciji .

Nejasno je da li Putin vidi Kurenkova kao mogućeg naslednika. Jedan od njegovih bivših telohranitelja, 49-godišnji Aleksej Dumin , je guverner Tulske oblasti, a drugi, 53-godišnji Dmitrij Mironov , sada je Putinov pomoćnik, nakon što je bio guverner Jaroslavske oblasti.

Drugi od njih je 49-godišnji Sergej Morozov , koji je postao guverner Astrahanske oblasti pre nego što se vratio u tajne službe u činu general-majora. Na najvišem mestu od svih Putinovih bivših telohranitelja je 68-godišnji general Viktor Zolotov , koji je na čelu ruske Nacionalne garde. Zolotov je takođe bio telohranitelj prvog postkomunističkog predsednika Rusije Borisa Jeljcina.