Svijet

PROCURILI PLANOVI KINE NA PACIFIKU - AUSTRALIJA DRHTI! Ceo region im izmiče kontroli, otkriveno šta je Peking naumio

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Mediji su dobili nacrt u kojem su navedeni predlozi i planovi Pekinga prema pacifičkim zemljama.

Izvor: Profimedia/Shutterstock/Maxim Studio

Kina planira da ponudi značajne ekonomske i bezbednosne sporazume nizu pacifičkih država, navodi se u nacrtu dokumenta koji je procurio u štampu dok je najviši kineski diplomata obilazio region. Navodni predlozi došli bi nakon što je Peking potpisao veliki sporazum sa Solomonskim Ostrvima, što je dovelo do glasnih primedbi Australije i SAD-a.

Nazvan "sveobuhvatna vizija razvoja", dokument su u sredu dobili AFP i Gardijan i izlaže ponude za kinesku pomoć za deset malih ostrvskih zemalja. Pored pomoći od milion dolara, takođe bi, prema napisanim predlozima, dali nacijama veći pristup velikom kineskom tržištu i poboljšali bezbednosnu saradnju, omogućavajući Pekingu da obuči lokalne policijske snage, na primer.

Curenje dokumenta poklopilo se sa obilaskom kineskog ministra spoljnih poslova Vang Jia po nekoliko pacifičkih ostrvskih država ove nedelje, tokom koje se očekuje da će razgovarati o ponudama navedenim u nacrtu, navodi AFP. List je naveo da bi se o odobrenju barem nekih predloga moglo odlučiti tokom sastanka regionalnih ministara inostranih poslova na Fidžiju kasnije ovog meseca.

Vangovo putovanje usledilo je nakon potpisivanja bilateralnog bezbednosnog pakta između Kine i Solomonskih ostrva u aprilu, koje je naišlo na žestoke kritike australijske vlade i nekih njenih zapadnih saveznika.

Novoizabrana laburistička vlada u Australiji obećala je da će "pojačati" sopstveno prisustvo na Pacifiku nakon što su tokom nedavne izborbe kampanje Kinu postavili kao glavni problem, a australijska ministarka inostranih poslova Peni Vong će u četvrtak otputovati na Fidži da se sastane sa premijerom ove zemlje. Vongova je ranije osudila vladu Skota Morisona zbog slabosti prema Pekingu, rekavši da je dogovor sa Solomonskim Ostrvima postignut pod njegovim nadzorom i da je time stvorio "perspektivu kineske baze na manje od 2.000 kilometara od australijske obale". Međutim, kineski zvaničnici su više puta negirali bilo kakve planove za vojnu bazu na ostrvima.

Govoreći nakon izveštaja o nacrtu koji je procurio, australijski premijer Entoni Albanez je insistirao da njegova zemlja "treba da odgovori", obećavajući da će povećati potrošnju na bezbednost i infrastrukturu u Pacifiku za 350 miliona dolara (500 miliona AU).

"Ovo je Kina koja želi da poveća svoj uticaj u regionu sveta gde je Australija izabrani bezbednosni partner od Drugog svetskog rata", rekao je on.

Vašington, koji je takođe negativno reagovao na Solomonski sporazum, na sličan način je upozorio nacije da ne potpisuju "mutne" sporazume sa Pekingom, pri čemu je portparol Stejt departmenta Ned Prajs rekao da bi se o njima "možda pregovaralo u žurnom, netransparentnom procesu".

Tagovi