Svijet

SUKOB SE NASTAVLJA, GRČKI PREMIJER KIPTI OD BIJESA! "Nećemo ćutati, ponašanje Turske je neprihvatljivo!"

Autor Anđela Pešić Izvor mondo.rs

Grčki premijer Kirijakos Micotakis usprotivio se stavovima turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Izvor: Profimedia

Grčki premijer Kirijakos Micotakis snažno se suprotstavio stavovima susjedne zemlje Turske, i  poslao jaku poruku rukovodstvu susjedne države koje ga je verbalno napalo čak i direktnim uvredama.

"Ako predsjednik Erdogan misli da neću braniti suverenitet i suverena prava Grčke i da neću izneti međunarodnoj publici da se Turska ponaša kao revizionistička sila, onda griješi", rekao je on.

 "Mi smo susjedi sa Turskom, uvijek treba da razgovaramo i uvijek želimo da kanale komunikacije držimo otvorenim. Nikada nećemo biti ti koji neće razgovarati sa komšijama. S druge strane, ako predsjednik Erdogan misli da neću braniti suverenitet i suverena prava Grčke i da neću izneti međunarodnoj publici da se Turska ponaša kao revizionistička sila, onda griješi", rekao je on u razgovoru o grčko-turskim odnosima sa predsjednikom Svetskog ekonomskog foruma Borgeom Brendeom u Davosu.

Micotakis se dalje osvrnuo na svoj sastanak sa Erdoganom i činjenicu da je nakon toga mjesec dana kasnije usljedio neviđeni broj preleta turskih vojnih aviona iznad grčkih ostrva.

On je rekao da je ovakvo ponašanje Turske  "potpuno neprihvatljivo" i da će "pokretati ovo pitanje kad god bude mogao dok Turska ne promjeni svoje ponašanje".