Svijet

SLOVAČKA JE SLEDEĆA PUTINOVA META?! Premijer izdao oštro upozorenje - Ako Rusija pobedi u ratu, mi smo na redu!

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Premijer Slovačke je poslao dramatično upozorenje!

Izvor: Profimedia

Slovački premijer izdao je oštro upozorenje tokom panela na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu u sredu, o budućnosti njegove zemlje ako Rusija pobedi Ukrajinu.

"Ako Ukrajina ne uspe, sledeća je Slovačka", rekao je premijer Eduard Heger drugim liderima EU i poslovnim liderima. "Oni (Ukrajina) moraju da pobede", rekao je on.

Heger je dalje kritikovao članice Evropske unije zbog toga što se previše oslanjaju na rusku energiju. On je pozvao lidere da "prestanu da kompromituju" svoje principe kada imaju posla sa Rusijom, piše CNN.

"U suštini smo predugo menjali naše vrednosti za jeftin gas i naftu", rekao je on. "Kompromis sa Putinom izazvao je rat u Ukrajini. Agresivan rat, ljudi ginu". Ukrajinci "prolivaju sopstvenu krv za naše vrednosti, tako da mi ne moramo", rekao je Heger.

Ulazak u Uniju

Heger je zatražio od bloka da radi sa Ukrajinom i zapadnim Balkanom na izradi "standardizovanih pravila kako bi oni mogli da pristupe EU".

Ukrajina je poslednjih godina produbila svoje ekonomske i političke veze sa EU, a Kijev je izrazio želju da se pridruži. Nacije na zapadnom Balkanu takođe traže pristupanje nekoliko godina. Ulazak u blok obično traje nekoliko godina, jer nacije moraju da zadovolje stroge kriterijume za članstvo pre nego što se upuste u pregovore.

Međutim, neki aktuelni lideri EU odbili su ideju da bi njeno članstvo moglo biti ubrzano zbog invazije.

"Ne postoji takva stvar kao što je brzo praćenje pristupanja, tako nešto ne postoji", rekao je holandski premijer Mark Rute u martu.

Tagovi