Svijet

VELIKA BRITANIJA GURA KIJEV U RAT, DŽONSON STALNO ZOVE I NUDI ORUŽJE! Do sada je stiglo naoružanje vredno 3 milijarde $

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Ruski ambasador kaže da se konstantno vrši pritisak da Kijev nastavi rat,jer stalno stiže novi kontigent oružja.

Izvor: Printscreen/RT

London nastavlja da gura Kijev da nastavi rat pružajući vojnu podršku i isporuku oružja Ukrajini, izjavio je u utorak ruski ambasador u Velikoj Britaniji Andrej Kelin.

“London je svom snagom terao Kijev na rat, ovo je važno i nije mu dozvolio da se okrene, iznoseći nove inicijative. Stalno se stižu izveštaji da se sprema isporuka novog oružja“, rekao je ambasador u intervjuu za TV kanal "Rosija 24“.

On je dodao da britanski premijer Boris Džonson razgovara sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim svaki drugi dan i očigledno mu "ne dozvoljava da skrene sa ovog puta“. U međuvremenu, London pokušava da “izoluje“ ruske diplomate kako bi im otežao saopštavanje stava Moskve, dodao je Kelin.

"Što se tiče ambasade, donedavno nije imao ko da objasni naš stav o tome šta se sada dešava, jer zvanični London pokušava da izoluje naš diplomatski rad od ostatka sveta otežavajući kontakte. Prestali su i parlamentarni odnosi. Teško je, mogu vam reći, ali radimo“, rekao je on.

Ambasador je takođe tvrdio da je medijski pejzaž u Velikoj Britaniji “potpuno očišćen“ od različitosti i da je sada nemoguće pronaći “bilo kakav alternativni članak“ nakon nametanja sankcija medijima poput RT-a i Sputnjika.

Od početka ruske vojne ofanzive u Ukrajini, Britanija je bila jedan od najoštrijih kritičara Moskve i jedan od glavnih pristalica Kijeva. London je takođe jedan od ključnih dobavljača oružja za Ukrajinu, koji je obezbedio više od tri milijarde dolara pomoći, od kojih je veliki deo došao u obliku oružja i druge vojne opreme.

Rusija je napala svoju susednu državu krajem februara, nakon neuspeha Ukrajine da primeni uslove sporazuma iz Minska, prvi put potpisanih 2014, i konačnog priznanja Donbas republika Donjecka i Luganska od strane Moskve. Protokol uz posredovanje Nemačke i Francuske osmišljen je tako da otcepljenim regionima da poseban status u okviru ukrajinske države.