Svijet

PRVI NA SVETU KOM SU PRESADILI OBE RUKE! U jezivoj nesreći ostao bez udova, a 16 meseci posle operacije već diže tegove

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Islanđanin (49), koji je pre 16 meseci podvrgnut prvoj dvostrukoj transplantaciji ruku i ramena na svetu, otkriva da sada može da diže tegove u teretani i grli svoje unuke.

Izvor: Instagram/felix_gretarsson

Posle skoro dve i po decenije, Islanđanin Feliks Gretarson (49) je uspeo da nagovori svoje hirurge da na njemu izvedu dvostruku transplantaciju ruku i ramena u 15-satnoj operaciji i to prvoj takve vrste u svetu. Feliks je preživeo strujni udar na poslu 1998. godine i ostao bez obe ruke, nije im bilo spasa, lekari su morali da ih amputiraju.

Pre samo 16 meseci transplatovane su mu obe ruke, a brzina kojom je povratio izgubljene veštine poput vežbanja u teretani, bacanja lopte, pa čak i vožnje autom (kojim je naučio da upravlja stopala) impresionirala je njegove hirurge.

Feliks je prošao mukotrpno putovanje - posle amputacije i 54 operacije izgubio je devojku, karijeru, i patio je i očinski. Ocu dvoje dece je mnogo toga, što u roditeljstvu uzimamo zdravo za gotovo, nedostajalo. Ipak, sada konačno ima priliku da ponovo zagrli svoju 24-godišnju ćerku Dilju i 27-godišnju Rebeku. Ovu vrstu nežnosti su poslednji put razmenili kada je Dilja još bila tromesečna beba.

Još više se zbližio sa svojim unucima. 

"Dok sam ih gledao kako plaču kao bebe, bilo mi je neopisivo teško što ne mogu da ih držim u naručju", otkrio je on. 

Zahvaljujući snažnom duhu koji ga je vodio kroz stotine sati rehabilitacije, samo šest meseci posle operacije mogao je da pomeri ramena, a posle devet meseci i prste. Feliksove nove ruke i trud hirurga, pored funkcionalnosti, dali su mu potpuno novi pogled na život.

"Lekari su to očekivali tek druge godine nakon zahvata. To je postepen proces, osećaj se vraća pre funkcionalnosti. Baš sam jutros izvodio pse u šetnju, pa sam gurnuo ruku kroz prozor i osetio povetarac. Bilo je čudno", srećan je Feliks.

Pored uživanja u novom osećaju nezavisnosti u svakodnevnom životu, Feliks se nada da će transplantacija duple ruke koja uključuje ramena uskoro biti pristupačnija i poboljšati kvalitet života većeg broja ljudi.

"Kada su planirali operaciju, cilj je bio da se omogući savijanje desnog lakta, ali se za levi nisu mnogo nadali. Uprkos prognozi, sada polako pomeram ramena, laktove, ali i zglobove i prste. Kao da živite u bajci", zaključuje on.