Svijet

"RUSIJA UZIMA UKRAJINSKE ZALIHE ŽITA"! Predsednica EK optužila Putina u Davosu

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Ursula fon der Lajen, predsednica EK (Evropske komisije), govorila je na godišnjem Svetskom ekonomskom forumu u Davosu u Švajcarskoj o Rusiji koja koristi zalihe hrane kao svoje oružje.

Izvor: Profimedia

Predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, obratila se na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu u Švajcarskoj. Ona je navela da Rusija koristi zalihe hrane kao oružje.

"U Ukrajini koju je okupirala Rusija, vojska oduzima zalihe žita. Ruski ratni brodovi u Crnom moru blokiraju ukrajinske brodove pune pšenice i semenki suncokreta", izjavila je Fon der Lajen.

Ministri poljoprivrede iz zemalja Evropske unije sastaju se u utorak u Briselu kako bi raspravili o tom pitanju. Ruski napad na Ukrajinu i pokušaj zapadnih sila da kazni Moskvu izolacijom uzrokovali su rast cena žitarica, jestivog ulja, energije i đubriva.

Da podsetimo, UN (Ujedinjene nacije) su prošle nedelje tražile od Rusije da otvore pristup ukrajinskim crnomorskim lukama kako bi se omogućio nastavak izvoza žitarica. Koordinator svetskog programa Ujedinjenih nacija za hranu, Dejvid Bisli, sugerisao je da "držanje luki zatvorenim pogoršava svetsku krizu sa hranom." Rusija je na tu ponudu UN odgovorila zahtevom da sankcije Moskvi budu "revidirane".