Svijet

ŠIRI SE STRAH U EVROPI OD NOVIH PUTINOVIH RATNIH PLANOVA! Dve zemlje hitno potpisale sporazum, evo šta su KLJUČNE TAČKE!

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Vlade Velike Britanije i Litvanije danas su potpisale zajedničku deklaraciju o jačanju saradnje u oblasti odbrane i bezbednosti.

Izvor: Profimedia/Youtube/Sky News/printscreen

Velika Britanija i Litvanija potpisale su danas zajedničku deklaraciju o jačanju saradnje u oblasti odbrane i bezbednosti. Ovim sporazumom London jača podršku nacijama koje strahuju da se ruski predsednik Vladimir Putin neće zaustaviti na Ukrajini u "pokušaju da prekroji postojeće granice Evrope", prenosi "Reuters".

Prema navodima britanske agencije, u baltičkim državama poput Litvanije koja je članica NATO, raste zabrinutost od ruske agresije povodom ruske "invazije" na Ukrajinu.

Velika Britanija saopštila je da će deklaracija biti zasnovana na odbrambenoj saradnji dve zemlje saveznice u NATO čime će se osnažiti otpor globalnim pretnjama, uključujući i pretnje od Rusije i Kine.

"Velika Britanija i Litvanija su dve zemlje koje veruju u slobodu i suverenitet, i koje se suprotstavljaju autoritarnim režimima u Evropi i širom sveta. Žajedno smo sa Ukrajinom protiv ilegalnog, varvarskog rata Rusije", poručila je britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras.