Svijet

KINA UZVRATILA UDARAC AMERICI I ZAPRIJETILA BAJDENU! Ne potcjenjujte nas i prestanite da pomažete Tajvanu u suprotnom..

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Bajden je danas u Tokiju rekao da će SAD vojno braniti Tajvan u slučaju invazije Pekinga na to autonomno ostrvo, a ubrzo nakon toga je uslijedio odgovor KIne.

Izvor: Profimedia

Kina je u ponedeljak pozvala Džoa Bajdena da "ne potcjenjuje" njenu "čvrstu riješenost da zaštiti svoj suverenitet", obraćajući se predsjedniku SAD, koji je ranije danas obećao da će upotrebiti silu u slučaju kineske invazije na Tajvan, dok Tajpej ne krije zadovoljstvo Bajdenovom izjavom.

Bajden je u Tokiju rekao da će SAD vojno braniti Tajvan u slučaju invazije Pekinga na autonomno ostrvo, upozorivši da Kina svojim vojnim manevrima "koketira sa opasnošću" i da će SAD braniti Tajvan od mogućeg kineskog napada.

"Odmah tražimo od Sjedinjenih Država da izbjegavaju slanje loših signala snagamakoje se zalažu za nezavisnost Tajvana“, rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin.

Tajpej, u međuvremenu, pozdravlja Bajdenovu poruku da će Vašington vojno braniti Tajvan u slučaju da Peking izvrši invaziju na ostrvo, koje Kina smatra dijelom svoje teritorije.

Tajvansko ministarstvo spoljnih poslova zahvalilo je Bajdenu što je ponovo potvrdio svoju posvećenost Tajvanu, dodajući da će vlada nastaviti da jača svoju odbranu i produbljuje saradnju sa zemljama kao što su Sjedinjene Američke Države i Japan u cilju očuvanja bezbjednosti.

Bajden je u Tokiju razgovarao sa premijerom Fumijem Kišidom, koji je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da se obije zemlje oštro protive pokušaju da se silom promijeni status kvo u Istočnom kineskom moru i Južnom kineskom moru. Bajden nije propustio da pomene Rusiju, za koju smatra da treba "dugoročno da plaća cijenu" zbog svojih "varvarskih činova u Ukrajini", u smislu sankcija koje su joj uvele SAD i saveznici i kao primjer šta bi moglo da se desi Kini.

"Ne radi se samo o Ukrajini. Jer ako se sankcije ne održe u mnogim aspektima, kakav bi to signal poslao Kini o cijeni pokušaja da silom zauzme Tajvan?", rekao je Bajden.

Tagovi