Svijet

ŽESTOK UDARAC PUTINA! Prekinuo da isporučuje struju još jednoj zemlji EU - Sve prestaje od 22.maja!

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Ministarstvo energetike Litvanije je prvobitno saopštilo da će u petak prestati da kupuje rusku struju.

Izvor: Shutterstock/YouTube/screenshot/Sky News

Rusija je prestala da isporučuje struju Litvaniji, saopštio je u nedelju operater sistema za prenos električne energije Litgrid, piše RT.

Inter RAO, koji je bio jedini uvoznik struje iz Rusije u Litvaniju, potvrdio je obustavu isporuka. Ranije ovog meseca, nordijska filijala Inter RAO-a takođe je prestala da isporučuje struju Finskoj.

Ministarstvo energetike Litvanije je prvobitno saopštilo da će u petak prestati da kupuje rusku struju.

"Odlukom operatera berze električne energije Nord Pool, trgovina električnom energijom proizvedenom u Rusiji, koju je obavljao Inter RAO (preko svoje podružnice Inter RAO Lietuva), prestaje od 22. maja", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Nakon obustave ruskih isporuka, Litvanija planira da zadovolji potrebe za električnom energijom putem lokalnih elektrana i uvoza iz drugih evropskih zemalja, posebno iz Švedske, Poljske i Letonije, izjavio je u petak generalni direktor Litgrid-a Rokas Masiulis. Prema kompaniji, ruski uvoz je činio 16% potrošnje električne energije u Litvaniji.

Inter RAO je u petak potvrdio obustavu trgovanja, navodi TASS.

"Inter RAO je primio obaveštenja od berzanskog operatera Nord Pool-a o obustavi trgovanja od strane podružnica zbog rizika da ne budu u mogućnosti da plate rusku struju", rekla je kompanija agenciji.

Prošlog meseca, Litvanija je postala prva država EU koja je ukinula uvoz ruskog gasa, a takođe je odbila da kupuje naftu iz te zemlje. 

Tagovi