Zvanično!

AZOVSTALJ JE PAO - Krvava bitka u Marijupolju je gotova, vođu Azova strpali u blindirano vozilo!

Autor Kristina Radović Izvor mondo.rs

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je da su u potpunosti zauzeli teritorije fabrike Azovstalj i grada Marijupolja.

Izvor: Profimedia/SPUTNIK

"Teritorija metalurškog kombinata Azovstalj u Marijupolju, gde je od 21. aprila blokirana grupa ukrajinskih militanata nacističke formacije Azov, potpuno je oslobođena", rekao je portparol ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov, piše RIA.

Šef odjeljenja Sergej Šojgu izvijestio je ruskog predsjednika Vladimira Putina o potpunom oslobađanju Marijupolja od ukrajinskih militanata. Podzemni objekti fabrike takođe su sada pod kontrolom ruskih trupa.

Ministarstvo je navelo da je od 16. maja, tokom operacije, 2.439 neonacista iz Azova i ukrajinskih vojnika blokiranih na teritoriji fabrike položilo oružje i predalo se. Posljednja grupa od 531 militanta predala se danas.

Odjeljenje je takođe saopštilo da je komandant bataljona Azov iz razloga sopstvene bezbjednosti i da bi "izbjegao odmazdu lokalnog stanovništva za brojne zločine" izveden sa teritorije fabrike specijalnim blindiranim automobilom.

Specijalna jedinica Azov Nacionalne garde Ukrajine, protiv čijih pripadnika su pokrenuti krivični postupci u Rusiji, nastala je poslije državnog udara 2014. godine. Rusi tvrde da se ova jedinica sastoji od radikala koji se pridržavaju rasističkih i neonacističkih pogleda - ne samo građane Ukrajine, već i plaćenike iz drugih zemalja, prenosi RIA.

Tagovi