Svijet

SAD SPREMA NAPAD NA RUSIJU, ŠALJU HARPUNE UKRAJINCIMA: Iz UN - a upzorili - Milioni će umrijeti zbog Putinove blokade

Autor Kristina Radović Izvor mondo.rs

Bijela kuća radi na planu stavljanja protivbrodskih raketa u ruke ukrajinskih trupa kako bi porazila pomorsku blokadu.

Izvor: Profimedia

Ukrajinski zvaničnik je rekao da SAD rade na planu za gađanje ruske Crnomorske flote kako bi se oslobodile luke čija blokada od strane Moskve ugrožava svjetske zalihe hrane.

Pošto je Ukrajina jedan od najvećih svjetskih snabdjevača žitom, postoji bojazan da će Rusija blokirati luke koje dozvoljavaju distribuciju hrane podstaći globalnu nestašicu hrane.

U petak je savjetnik ukrajinskog ministarstva unutrašnjih poslova Anton Geraščenko napisao na Tviteru da SAD "spremaju plan za uništenje Crnomorske flote“.

"Efikasan rad Ukrajinaca na ratnim brodovima ubijedio je (SAD) da pripreme plan za deblokadu luka. Razgovara se o isporukama moćnog protivbrodskog naoružanja (Harpun i Naval Strike Missile dometa 250-300 km)“, rekao je on.

Njegova poruka uslijedila je nakon izvještaja Rojtersa da Bijela kuća radi na planu stavljanja protivbrodskih raketa u ruke ukrajinskih trupa kako bi porazila pomorsku blokadu.

Američki zvaničnici i izvori u Kongresu rekli su da moćne protivbrodske rakete na koje je Geraščenko pomenuo mogu biti ili direktno isporučene Ukrajini, ili prebačene preko evropskog saveznika.

U aprilu, vodeći brod Crnomorske flote Rusije, Moskva, potopljen je ukrajinskim projektilima.

Osim što bi nudila taktičku prednost za pomoć ukrajinskim ratnim naporima, snabdijevanjem sa više oružja bi takođe imalo globalne posljedice, jer bi utrlo put ka ponovnom pokretanju isporuka žita i drugih poljoprivrednih proizvoda.

Američki zvaničnici su zabrinuti šta bi se moglo dogoditi ako ruske snage zarobe oružje i to doprinese eskalaciji, navodi Rojters.

Jedan američki zvaničnik je rekao da niko ne želi da bude prva ili jedina zemlja koja će isporučiti Harpun, strahujući od odmazde Rusije, prenosi Njuzvik. 

Takođe, postoje logističke poteškoće sa harpunima, koje proizvodi Boing i uglavnom se nalaze na moru sa ograničenom dostupnošću platformi za lansiranje sa obale. Međutim, agencija je izvijestila da SAD razmatraju potencijalno povlačenje lansera sa američkog broda.

Mogućnost truljenja hrane u crnomorskim lukama izazvala je uzbunu u međunarodnoj zajednici. Šef Ujedinjenih nacija za hranu, Dejvid Bizli, direktno je apelovao na Vladimira Putina da će milioni ljudi širom svijeta umrijeti zbog ruske blokade.

"Ako uopšte imate srca, morate da otvorite te luke“, rekao je on.