Svijet

OBJAVIO FOTOGRAFIJE RANJENIH BORACA IZ AZOVSTALJA PA NAPISAO NEŠTO ČUDNO! Rusi ga zarobili? Odala ga je jedna reč!

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

I dalje se smatra da u Azovstalju ima stotine vojnika, ali je nejasno da li će i kada napustiti fabriku.

Izvor: Printscreen/RT

Jedan od vojnika puka Azov koji se još uvek nalazi u čeličani Azovstalj u Marijupolju objavio je fotografije na društvenim mrežama, uz poruku: "To je to. Hvala ti na skloništu, Azovstalj. Mesto moje smrti i mog života".

Vojnik Dmitro Kozatski (Orest) objavio je fotografije rano u petak.

Kasnije je prokomentarisao: "Inače, dok sam u zatočeništvu, ostavljaću vam fotografije u najboljem kvalitetu, slati ih na sve novinarske nagrade i foto konkurse, ako nešto osvojim kad izađem, biće jako lepo. Hvala svima na podršci. Vidimo se." Ova rečenica je sve zabrinula, baš zbog toga što je napisao da je u zatočeništvu, na šta svi spekulišu da su ga Rusi zarobili.

"Ukrajinski borac koji je podelio seriju moćnih fotografija dok je branio čeličanu Azovstal u Mariupolju izgleda zarobljen od strane ruskih snaga", piše Gardijan.

Azovstalj, u opkoljenom gradu Marijupolju, bio je poslednji uporište u gradu koji je postao simbol ukrajinskog otpora pod nemilosrdnim ruskim bombardovanjem.

Ranije ove nedelje, ukrajinska vojska je saopštila da su snage zemlje završile svoju "borbenu misiju" u Marijupolju, prema saopštenju vojske zemlje, čime je višemesečna bitka za grad privedena kraju, piše CNN.

I dalje se smatra da u Azovstalju ima stotine vojnika, ali je nejasno da li će i kada napustiti fabriku i kakvi pregovori se možda vode između Ukrajine i Rusije i međunarodnih organizacija.

Ruske vlasti kažu da je 1.730 vojnika koji su branili Azovstalj napustilo fabriku i da su ili u pritvoru ili u bolnici u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR).

Lider DPR-a Denis Pušilin rekao je u četvrtak da među onima koji su još u čeličani spadaju i komandanti puka Azov.

Tagovi