Svijet

AMERIČKOM NARODU JE TEŠKO, NE ŽELE DA UČESTVUJU U RATU U UKRAJINI: Razdor u SAD zbog Bajdenove odluke da NAORUŽA KIJEV!

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Senat je u četvrtak odobrio gotovo 40 milijardi dolara pomoći Ukrajini, poslavši predlog zakona u Belu kuću da ga predsednik SAD Džo Bajden potpiše.

Izvor: Shutterstock/Drop of Light/YouTube/The white house/Forbes Breaking News

Senat je glasao tako da je 86 senatora bilo za, dok je 11 senatora bilo protiv paketa vojne, ekonomske i humanitarne pomoći Ukrajini koji je najveći američki paket pomoći Ukrajini do danas.

Prethodno je bilo najavljeno da će pomoć Ukrajini biti odobrena upotrebom procedure brzog glasanja u Senatu prošle nedelje. Međutim, to je odloženo, pošto je senator Rend Pol blokirao brzo glasanje za odobrenje zakona o finansiranju.

"Amerikanci osećaju bol, a čini se da Kongres namerava da samo pojača taj bol tako što će izgurati više novca kroz vrata što je brže moguće. Moja zakletva je Ustavu SAD, a ne bilo kojoj stranoj naciji, i bez obzira na to koliko je to saosećajno, moja zakletva je za nacionalnu bezbednost Sjedinjenih Američkih Država. Ne možemo spasiti Ukrajinu tako što ćemo osuditi američku ekonomiju", rekao je Pol tada.

Nakon toga je u četvrtak, republikanski kongresmen, Čarls Judžin Čip Roj, koji služi kao predstavnik SAD za 21. kongresni okrug Teksasa optužio kolege iz demokratskog, ali i republikanskog tabora u američkom Kongresu da su umešali SAD u rat u Ukrajini.

"Ako ćemo da vodimo posrednički rat i damo Ukrajini 40 milijardi dolara samo zato što hoćemo da izgledamo 'fensi' s plavo-žutim zastavicama, i kako bismo se osećali dobro, možda je trebalo da imamo neku debatu o tome ovde", smatra Čip Roj u objavi na Tviteru.

Roj je posebno kritikovao predstavnika kongresne većine Stenija Hojera, koji je prošlog petka izjavio da je "Amerika u ratu".

"Kada sam čuo lidera većine kako kaže 'vreme je za rat', pitam se kada smo to mi glasali za to da idemo u rat", upitao je kongresmen Roj.

Roj je inače samo jedan od 57 kongresmena republikanaca koji su glasali protiv davanja vojne i ekonomske pomoći Ukrajini, u vrednosti od 40 milijardi dolara. Međutim, taj predlog je prošao, odnosno usvojen je u Kongresu sa 368 glasova "za", a 57 je bilo protiv, a dobio je podršku i u Senatu, i sada se samo čeka potpis predsednika SAD.

Kada predsednik SAD, Džo Bajden, potpiše dodatni zakon o potrošnji za pomoć Ukrajini, to će ukupan iznos odobrena pomoći SAD Ukrajini podići na više od 50 milijardi dolara od početka rata u Ukrajini.