Svijet

PUTIN DONIO ODLUKU DA SE OSVETI FINSKOJ! Neće proći nekažnjeno! Rusija riješila da OD SJUTRA SPROVODE OVU AKCIJU...

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Rusija riješila da preduzme oštre korake prema Finskoj zbog zvaničnog stava te zemlje da se pridruži NATO paktu.

Izvor: Profimedia

Rusija će, kako javljaju svjetski mediji, od sjutra prestati da isporučuje gas Finskoj. Ovo je, za sada, prvi od ozbiljnijih poteza koje je povukla zvanična Moskva zbog toga što je Finska podnijela zvaničan zahtjev za članstvo u NATO paktu.

Dotok ruskog gasa u susjednu Finsku prestaće u subotu ujutro, rekao je finska državna kompanija “Gasum” u saopštenju u petak.

U petak, 20. maja popodne, Gasprom eksport je obavijestio Gasuma da će isporuke prirodnog gasa Finskoj prema Gasumovom ugovoru o snabdijevanju biti prekinute u subotu 21. maja u 04.00 (GMT)“, rekao je Gasum.

Kompanija će nastaviti da snabdijeva finske kupce gasom iz drugih izvora preko baltičkog konektora.

“Pažljivo smo se pripremali za ovu situaciju i pod uslovom da ne bude poremećaja u mreži za prenos gasa, moći ćemo da snabdijevamo gasom sve naše kupce u narednim mjesecima“, rekao je generalni direktor Gasuma Mika Viljanen.

Podsjećanja radi finski ministar spoljnih poslova Peka Havisto potpisao je nedavno aplikaciju za članstvo Finske u NATO, a ceremonija je uživo prenošena na televiziji Yle. Neposredno prije toga predsjednik Finske Sauli Ninist zvanično je odobrio odluku parlamenta o apliciranju za članstvo u Alijansi i to putem video linka iz Stokholma gdje se nalazi u zvaničnoj posjeti, prenosi Tass. Finski parlament odobrio je predlog da Finska podnese zahtev za članstvo u NATO, saopštio je predsjednik parlamenta Mati Vanhanen.

"Od 200 poslanika, za predlog je glasalo 188, dok je osmoro bilo protiv", rekao je Vanhanen, prenosi Rojters.