Svijet

UKRAJINSKA DOKTORKA SNIMALA UŽASE U MARIJUPOLJU, PA NESTALA! Karticu prokrijumčarila u tamponu, ali Rusi su je našli!

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Na snimcima se vidi kako je doktorka pokušala da spasi ranjene ruske vojnike i ukrajinske civile.

Izvor: Profimedia

Poznata ukrajinska doktorka zabilježila je događaje u Marijupolju na memorijskoj kartici ne većoj od nokta, kartica je prokrijumčarena iz grada u tamponu, a sada je u ruskim rukama. Doktorka Julija Pajevska je u Ukrajini poznata kao Taira, piše AP.

Koristeći kameru koja se zakači na tijelo, snimila je 256 gigabajta video snimaka nadljudskih napora njenog tima tokom dvije nedjelje u Marijupolju, kako spasavaju živote. Šokantni snimak dat je timu Asošiejted presa, odnosno poslednjem međunarodnom novinaru u Marijupolju koji ga je prokrijumčario u tamponu. Novinari agencije AP stigli su u Marijupolj rano ujutru 24. februara, a napustili su ga 15. marta. Ruski vojnici uhvatili su Tairu i njenog vozača 16. marta.

Rusi su je prikazivali kao Azovku

Prikazana je kao saradnik Nacionalističkog bataljona Azov. AP nije pronašao dokaze da je Pajevska ikada i na bilo koji način bila povezana sa Azovom. Vojna bolnica u kojoj je radila bila je postavljena kao tačka za evakuaciju povrijeđenih Ukrajinaca i nije bila povezana sa bataljonom Azov, čiji su pripadnici nedjeljama branili čeličanu Azovstalj u Marijupolju.

Na snimcima se vidi da je pokušala da spasi ranjene ruske vojnike i ukrajinske civile, piše AP. Na snimku od 10. marta vidi se kako ukrajinski vojnik grubo izvlači dva ruska vojnika iz kola hitne pomoći. Jedan je u invalidskim kolicima, drugi je na koljenima i ruke su mu vezane na leđima i povrijeđena mu je noga. Oči su im pokrivene zimskim kapama, a na rukama imaju bijele trake.

Jedan ukrajinski vojnik psuje drugog. "Smiri se, smiri se", rekla mu je Taira. "Hoćete li liječiti Ruse?" pitala je jedna žena. "Oni neće biti tako ljubazni prema nama", odgovorila je Taira. "Međutim, ne mogu drugačije. Oni su ratni zarobljenici", rekla je Taira, koja se trenutno nalazi u zatočeništvu u Rusiji.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, stotine istaknutih Ukrajinaca su oteti ili zarobljeni. Među njima su lokalni zvaničnici, novinari, aktivisti, aktivisti za ljudska prava... Posmatračka misija UN za ljudska prava u Ukrajini (HRMMU) izbrojala je 204 slučaja prisilnih nestanaka.Kažu da je moguće da su neke od žrtava otmica bile mučene, a petorica su kasnije pronađeni mrtvi. Kancelarija ombudsmana Ukrajine navodi da je dobila izvještaje u kojima se navodi da je nekoliko hiljada Ukrajinaca nestalo do kraja aprila i da je njih 528 vjerovatno zarobljeno. Uprkos Ženevskoj konvenciji koja zabranjuje Rusiji da napada ljekare i bolnice, ona to i dalje čini. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) potvrdila je da je Rusija izvršila preko 100 napada na zdravstvene ustanove i osoblje tokom invazije na Ukrajinu i saopštila da će taj broj vjerovatno rasti.

Taira će predstavljati ljekare i žene

Nedavno su ruski vojnici izvukli jednu ženu iz konvoja koji je 8. maja krenuo iz Marijupolja i optužili je da liječi ukrajinske borce. Zatim su je primorali da izabere: da li želi da ona i njena četvorogodišnja ćerka odu sa njima na nepoznatu lokaciju ili da djevojčica nastavi put ka teritoriji pod kontrolom Ukrajine. Majka i ćerka su na kraju razdvojene, a djevojčica je, prema zvaničnicima UN, kasnije stigla u Zaporožje u Ukrajini.

"Ne radi se o spasavanju jedne određene žene", rekla je Oleksandra Čudna, doktorka koja je volontirala sa Tairom 2014 i dodala: "Taira će predstavljati ljekare i žene koji su otišli ​​na ratište. Tairina situacija dobija potpuno novo značenje u vrijeme kada su poslednji branioci Mariupolja evakuisani na rusku teritoriju, u onome što Rusija naziva masovnom predajom, a Ukrajina završenom misijom odbrane grada."

Rusija poriče da je uhvatila

Međutim, Rusija poriče da ju je uhvatila uprkos njenim pojavljivanjima na televizijskim kanalima u separatističkoj oblasti Donjeck u Ukrajini i na ruskoj mreži NTV, sa lisicama na rukama i modricama na licu.

"Taira (52) je u Ukrajini poznata kao sportska zvijezda i trener dobrovoljnih medicinskih snaga u zemlji", piše AP.

Taira je svoj svakodnevni život snimala od 6. februara do 10. marta. Sa jednakim žarom pristupila je liječenju djece i ranjenih vojnika. Prvog dana ruske invazije na Ukrajinu snimila je svoj pokušaj da zaliječi otvorenu ranu na glavi ukrajinskog vojnika. Dva dana kasnije, naredila je kolegi da povrijeđenog mladog ruskog vojnika umota u ćebe. "Pokrijte ga jer se trese", rekla je, obraćajući se ranjeniku sa "sunce".

Tako se obratila brojnim vojnicima koji su prošli kroz njene ruke, navodi se.

Tokom snimanja, Pajevska se često žalila na hronične bolove koje je zadobila od povreda leđa i kuka. Ima djelimični invaliditet. Na snimku se vidi kako grli druge doktore, šaleći se kako bi razveselila vozače hitne pomoći i pacijente. Taira uvijek ima plišanu životinju sa sobom tako da je može dati svakom djetetu koje treba da liječi. Pajevska ima muža i ćerku tinejdžerku i zna kako rat može da utiče na porodicu, navodi AP.

Tagovi