Svijet

BAJDEN NIJE ISPUNIO OBEĆANJE, KIJEV BIJESAN! Tenzija u razgovorima dvije strane, ovo oružje je glavni "kamen spoticanja"

Autor Anđela Pešić Izvor mondo.rs

Zvaničnici Kijeva su frustrirani jer Amerikanci nisu isporučili raketne sisteme dugog dometa.

Izvor: Profimedia

Oklijevanje Džozefa Bajdena da Ukrajini pošalje raketne sisteme velike snage postalo izvor napetosti za Kijev.

Ukrajinski zvaničnici postaju sve više bijesni što američke vlade da Kijevu nisu željele da isporuče raketne sisteme za višestruko lansiranje dugog dometa američke proizvodnje, prenosi Politiko u srijedu.

Citirajući tri neimenovana zvaničnika koja su "upoznata sa ovim pitanjem", Kijev već mjesecima traži isporuku američkog raketnog sistema za višestruko lansiranje (MLRS), a Bijela kuća očigledno još uvijek koči potencijalnu pošiljku, zabrinuti da bi se to moglo protumačiti kao dalja eskalacija od strane Kremlja.

Zaposleni u Kongresu koji razumiju situaciju kažu da se "zamah" koji je viđen tokom razgovora Vašingtona i Kijeva "izgleda da se sada ohladio", sa "pojačavanjem frustracija" u Kijevu.

Anonimni zvaničnik Bajdenove administracije je potvrdio da su Vašington i Kijev u aktivnoj diskusiji o raketnim sistemima napominjući da se svo oružje koje Ukrajina traži može brzo isporučiti.

Neimenovani službenik je dalje objasnio da Bijela kuća mora da "donosi odluke o tome koji sistemi naoružanja obezbjeđuju najveći vojni udarac za istu količinu novca". Imajući ovo na umu, Bajdenova administracija je, kako se izvještava, odlučila da je "efikasnije poslati haubice jer možete poslati više njih" za iznos dodjeljenog novca, u poređenju raketama.

Dok SAD nisu imale problema da isporuče višestruke raketne sisteme iz sovjetske ere Ukrajini, kojih američki istočnoevropski saveznici imaju u izobilju, primjetio je Politiko, Vašington je prestao da obezbjedi Kijevu artiljerijske sisteme većeg dometa i veće razorne moći, koji bi omogući ukrajinskoj vojsci da pogađa mete unutar Rusije.

Prema članku, predsjednik Volodimir Zelenski je naveo da su raketni sistemi M142 HIMARS i M270 MLRS među oružjem koje im je najpotrebnije.

Sudeći po izveštajima njemačkih medija, Ukrajina nije nezadovoljna samo SAD. Die Velt je u srijedu izvjestio da je prošlog petka ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba preuzeo zadatak njemačke ministarke odbrane Kristin Lambreht tokom sastanka ministara inostranih poslova G7 u zemlji. U privatnom razgovoru sa Lambrehtom, Kuleba je navodno od nje tražio iskren odgovor u vezi sa isporukom samohodnog protivavionskog topa Gepard, koji je ranije Kijevu obećao Berlin.

Prema izvještaju, ukrajinski zvaničnik je zahtjevao da se ili nestala municija za vozilo odmah sredi, ili će Nemačka morati konačno da prizna da ta tema više nije na stolu, u tom slučaju bi se od Berlina očekivalo da se "fokusira na novu projekat." Neimenovani ukrajinski izvori rekli su za Die Velt da je to bio težak razgovor u kojem je Kuleba postao "zaista bijesan".

Na pitanje za komentar, njemačko Ministarstvo odbrane je odbilo da otkrije bilo kakve detalje, navodeći privatnu prirodu razgovora.