Svijet

PRIJETI SVJETSKA KATASTROFA ZBOG BOMBARDOVANJA AZOVSTALJA ! Ukrajina tvrdi - "Ako se nastavi, SVE ĆE ZATROVATI"!

Autor Anđela Pešić Izvor mondo.rs

"Curenje vodonik-sulfida moglo bi da prouzrokuje ekološku katastrofu svjetskih razmjera"!

Izvor: Twitter/ Andrey Borodulin/printscreen

Rusko bombardovanje ukrajinske čeličane Azovstalj moglo bi da dovede do strašnih posledica po klimatske promjene koje bi mogle da nastanu usled ruskog korišćenja otrovnih hemikalija u Crnom i Sredozemnom moru, prenosi "Daily Mail".

Gradonačelnik Marijupolja, Vadim Bojčenko, rekao je da bi dalje bombardovanje čeličane Azovstalj, koja ima nekoliko stotina tona koncentrovanog rastvora vodonik-sulfida, moglo da prouzrokuje katastrofalno curenje u Crno more što bi zatrovalo kompletnu floru i faunu!

Izvor: Twitter/@lesiavasylenko

"Ovo curenje moglo bi da proizvede ekološku katastrofu svjetske klase. Izlivanje ove tečnosti u potpunosti će ubiti floru i faunu Azovskog mora, a te opasne materije mogu dospjeti u Crno i Sredozemno more", izjavio je Bojčenko.

On je pozvao stručnjake Ujedinjenih nacija da im priteknu u pomoć i da im odobre hitnu intervenciju kako bi se spriječila klimatska prijetnja svjetskih razmjera.

"Rusija želi da stvori 'geto' u Marijupolju tako što će zatrovati cijeli vodovod, a to bi prouzrokovalu dugoročnu krizu za Ukrajinu", kazao je Bojčenko.

Osvrnuo se i na potencijalnu nuklearnu katastrofu ukoliko se nastavi bombardovanje Marijupolja.

"Nastavak bombardovanja može dovesti do teških posledica radijacije uz kontaminaciju svih teritorija u blizini", naveo je Bojčenko.

Izvor: Twitter/@itisfoodbaby/printscreen

Njegove riječi je potvrdila i zamjenica ministra spoljnih poslova Emina Džaparova.

"Rusi su ispalili raketne sisteme 'Grad' na teritoriji Harkovskog instituta gdje se nalazi nuklearna instalacija, u čijoj je aktivnoj zoni napunjeno 37 gorivnih nuklearnih ćelija. Uništenje nuklearnog postrojenja i skladišta nuklearnog materijala moglo bi dovesti do ekološke katastrofe nesagledivih posledica. Ukrajina nastavlja da skuplja dokaze o ratnim zločinima koji se potom šalju u Hag", izjavila je Džaparova.

Tagovi