Svijet

PAKAO NA ZEMLJI - 4000 SMRTONOSNIH GMIZAVACA "VREBA GOSTE" NA OVOM OSTRVU! Istorijska priča o prvoj porodici je JEZIVA!

Autor Kristina Radović Izvor mondo.rs

Na samo trideset kilometara od Sao Paola nalazi se "Ostrvo zmija", mesto sa najvećom koncentracijom zmija na celoj planeti.

Izvor: Youtube/ VICE/printscreen

"Ostrvo zmija" nalazi se u blizini "Ognjene zemlje", na samo tridesetak kilometara od Sao Paula, grada u Brazilu. Ostrvo, koje se prostire na svega 0.45 kilometara kvadratnih, se zove "Ilja Keimada" na kojem živi oko 4.000 najsmrtonosnijih zmija na svetu što predstavlja najveću koncentraciju ove vrste gmizavaca na jednom mestu.

Izvor: Google maps/printscreen

Postoje brojne legende o ovom zlokobnom mestu koje sa razlogom zovu "pakao na zemlji". Prema predanju, jedini trag ljudskog postojanja na ovom ostrvu je svetionik koji je sagrađen početkom prošlog veka. Svetioničar je na ostrvu kratko živeo sa svojom porodicom sve do trenutka kada nije saznao strašnu istinu po kojoj se ostrvo i "proslavilo". Nekoliko zmija je u sred noći ušlo u kuću kroz otvorene prozore i masakriralo celu porodicu!

Otkud toliko zmija na malom mestu?

Jamičarke iz porodice ljutica ostale su zatočene na ostrvu kada je došlo do povećanja nivoa okeana koji je odvojio vodu od od kopna. Kako na ostrvu nisu imale prirodne neprijatelje, uspele su se masovno razmnožiti. Štaviše, iako su na ostrvu imale mnogo hrane, naučile su da skaču i da hvataju ptice u letu.

Smrtonosna vrsta koja živi na otoku lokalno se naziva "Ilha de Queimada Grande" i odgovorna je za oko devedeset odsto smrtnih slučajeva ugriza u Brazilu.

Ako odmah nakon ugriza ne uzmete odgovarajući lek, velika je šansa da umrete za svega nekoliko minuta. Prvi simptomi su zastoj rada bubrega, krvarenje u mozgu, krvarenje u crevima i nekroza mišićnog tkiva. Do sada nije bio slučaj u kojem je neko preživeo dovoljno dugo da bi stigao u bolnicu.

Zanimljivo, ne postoji slučaj u kojem je netko preživio dovoljno dugo da bi dospio u bolnicu.

"Sa ovim zmijama reč je o izuzetno bolnoj smrti. U svakom slučaju, ljudi umiru vrišteći", objašnjava biolog Brajan Fraj, jedan od nekolicine istraživača koji su bili dovoljno hrabri da posete ovo ostrvo.

Brazilska vlada je uredbom zabranila odlazak na ostrvo, a jedini izuzetak su posebna dopuštenja za naučnike i istraživačke timove, za čiji preduslov moraju imati dežurnog lekara u blizini, kao i zaštitna odela.

Prema navodima medija, postoji i crno tržište za ture koje vode na ostrvo u cilju nabavke "zlatnih zmija". Cena jedne zmije je navodno između deset i trideset hiljada dolara.

Iako vas otrov ove zmije može ubiti, paradoksalno, ovaj otrov ima i lekovita sredstva. Otrov zlatne zmije u dosadašnjim testiranjima je pokazao farmaceutski potencijal te se koristi u izradi lekova za snižavanje krvnog pritiska. To je jedan od razloga zbog čega je zabranjeno ubijati zmije na ostrvu.

Prema urbanoj legendi, zmije su na ostrvo doneli gusari koji su tamo zakopali svoje blago. Zmije su se godinama razmnožavale i ni sami gusari u jednom trenutku više nisu mogli da dođu do svog blaga.

Tagovi